Χαιρετισμός του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Tύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκδήλωση βράβευσης (για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που διακρίθηκαν το 2018 για τις επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Ευθύνης) που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις 13 Ιουνίου 2019
Θα ξεκινήσω επικαλούμενος λόγια του πατέρα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, του Howard Bowen. Ότι είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών “να επιδιώκουν εκείνες τις πολιτικές, να λαμβάνουν εκείνες τις αποφάσεις ή να ακολουθούν εκείνες τις δράσεις που να συνάδουν με τους στόχους και τις αξίες της κοινωνίας μας”.
Η σχέση της επιχείρησης με την κοινωνία είναι αμφίδρομη και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και αντίστοιχα να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους. Είναι απόλυτα σαφές λοιπόν πως οι επιχειρήσεις σήμερα δεν μπορούν να αγνοήσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότερο οι καταναλωτές θεωρούν τις πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως βασικό κριτήριο στην διαδικασία αναγνώρισης προϊόντων και εταιρειών και της ταύτισης μαζί τους. Απορρίπτουν οποιονδήποτε διαχωρισμό με βάση το φύλο, την εθνικότητα ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις και περιμένουν από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Μέσω της κοινωνικής ευθύνης ενισχύεται η υπευθυνότητα, η κοινωνική ευσυνειδησία, η ευαισθησία, η συνείδηση και η επιχειρηματική ηθική της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν στρατηγικές, με τις οποίες φροντίζουν να λειτουργούν σωστά, να έχουν αξίες και να αναγνωρίζουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η επιχείρηση παύει πλέον να έχει ως μοναδικούς στόχους τη μεγιστοποίηση του κέρδους της και την κυριαρχία της στην αγορά. Προσπαθεί να αναδείξει πέρα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει και το πόσο φροντίζει να ανεβάσει τα πρότυπα της κοινωνικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στις καθημερινές πρακτικές της. Δέχεται να στερηθεί πρόσκαιρα μέρος των κερδών της για την αναβάθμιση των όρων ζωής της ευρύτερης κοινωνίας. Οι κοινωνικές εταιρικές δράσεις αποτελούν μια κατάσταση στην οποία κερδίζουν όλοι. Κερδίζουν οι εταιρείες, κερδίζουν οι εργαζόμενοι, κερδίζουν οι καταναλωτές, κερδίζει και η κοινωνία.
Αυτές οι δράσεις διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της θετικής φήμης της επιχείρησης. Αυτό συντελεί μακροπρόθεσμα στην αύξηση της κερδοφορίας τους, είναι μια επένδυση για τις εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις αλλά και ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που προέρχεται από μια επιχείρηση, η οποία δηλώνει ότι στοχεύει στο να έχει ένα θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη παίζει μεγάλο ρόλο και στην επιλογή των εργαζόμενων από μια επιχείρηση. Πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων δηλώνει ότι αν τους προσφέρονταν δύο ισοδύναμα καλές θέσεις εργασίας, θα προτιμούσαν την πιο φιλάνθρωπη εταιρεία ως εργοδότη. Αυτό αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν στην κοινωνία μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το πιο ταλαντούχο δυναμικό.
Από την πλευρά μου ως νέος πολιτικός θα ήθελα να τονίσω ότι η νέα οικονομία δεν βασίζεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Πρέπει να μπει τέλος στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος. Πυξίδα μας πρέπει να είναι ο συνδυασμός των γνώσεων, η εξειδίκευση, η δικτύωση των επιχειρήσεων, η δημιουργία αλυσίδων αξίας. Που θα χτίζουν πάνω στα παραδοσιακά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα (πολιτισμό, τουρισμό, αγροδιατροφή), αλλά θα δημιουργούν και νέα αξία, που θα εξάγουν, θα μετασχηματίζουν παραδοσιακούς κλάδους, θα δημιουργούν νέα επαγγέλματα και νέο πλούτο. Είναι η λειτουργική καινοτομία, που κάνει μικρές χώρες να πρωταγωνιστούν σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ο ήπιος τουρισμός, η πράσινη ενέργεια, η εκπαίδευση, η ρομποτική.
Ένα επιτελικό κράτος που οφείλει να είναι δίπλα και όχι απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα, πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και επιχειρηματική αφύπνιση που έχει ανάγκη η χώρα. Χρειάζεται ειδική μέριμνα, κίνητρα για όλους αυτούς που επιχειρούν, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες. Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται μέτρα στήριξης ενώ παράλληλα και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε με ταχύτητα προς την εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών. Η δημόσια πολιτική οφείλει να εξασφαλίσει τη διάχυση των ωφελειών σε όλους τους πολίτες.
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Σε όλους που έχουν επενδύσει σε δράσεις και προγράμματα εταιρικής ευθύνης και προσφέρουν έτσι στους εργαζομένους, στην αγορά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία.
Παύλος Χρηστίδης
Δικηγόρος - Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής
Τηλ. 2103665311
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου