15 Ιουλίου 2019

Κυρώσεις Τουρκία: Αποφασίζουν οι Ευρωπαϊοι ΥΠΕΞ - Ποιοι λένε «ναι»

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις «τρέχουσες υποθέσεις» στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ).

Όπως έγινε γνωστό η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε μια εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

Ως “παντελώς απαράδεκτες” είχε χαρακτηρίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μάικλ Ρόθ προσερχόμενος στη συνάντηση, ενώ ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάαβιστο, σημείωσε ότι “σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα”, τονίζοντας ότι “ως Φινλανδία ανησυχούμε” και πως “η διπλωματία θα πρέπει να δώσει την απάντηση σε αυτή την κρίση”. Το μήνυμα ότι “είμαστε στο πλευρό της Κύπρου”, έστειλε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στέφαν Μπλόκ. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το αν περιμένουμε “κυρώσεις”, απάντησε ότι “βεβαίως δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, αλλά είμαστε στο πλευρό της Κύπρου”.

To κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως «σημείο Α» στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε το πρωί τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης "είχε την ευκαιρία να προβεί σε εις βάθος ενημέρωση του Έλληνα ομολόγου του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Όπως έγινε γνωστό, "στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο Υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο".

Επικοινωνία Μογκερίνι - Τσαβούσογλου

Να σημειωθεί ότι προσερχόμενη στη Σύνοδο η Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ΜελβούτΤσαβούσογλου. Συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η Φ.Μογκερίνι ανέφερε: “μόλις μίλησα στον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και ξεκίνησα το τηλεφώνημα εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη μου προς τον τουρκικό λαό, καθώς σήμερα είναι η τρίτη επέτειος από την απόπειρα πραξικοπήματος και νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μέρα και εκείνη τη νύχτα πολύ καλά”.

“Η αλληλεγγύη μας προς τον Τουρκικό λαό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά σήμερα τα Κράτη Μέλη θα συζητήσουν ακόμη το πως θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο σχετικά με τη γεωτρητική δραστηριότητα”, συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ, cyprus timeseuronews


Δεν υπάρχουν σχόλια: