8 Ιουλίου 2019

Αυτοδυναμία Ν.Δ., ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός» η Χρυσή Αυγή

Καθαρή νίκη με αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία δείχνει το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές και να εδραιωθεί ως ο «άλλος» πόλος ενός ισχυρού δικομματισμού, αλλά και ως ο κορμός μιας υπό διαμόρφωση κεντροαριστερής δημοκρατικής παράταξης. Εκτός Βουλής μένει η Χρυσή Αυγή, «εντός» ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου ξεχώρισε επίσης το υψηλό ποσοστό αποχής (ξεπέρασε το 42%), όπως και η... αρπαγή κάλπης από εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια.


Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία, με την ορμή και το προβάδισμα των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, κατάφερε να προσεγγίσει το 40%, κατακτώντας -εκτός από τη νίκη- και την αυτοδυναμία, με 158 έδρες στη νέα Βουλή.

Σε απόσταση σχεδόν 8 ποσοστιαίων μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ (περίπου στο 31,5%), ο οποίος -παρά την αύξηση της δύναμής του κατά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις πρόσφατες ευρωεκλογές και να υπερκεράσει τη Ν.Δ.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τα ποσοστά του σε σχέση με τον περασμένο Μάιο (όταν πήρε το 23,75%) και σε κάθε περίπτωση, δεν γνώρισε τη στρατηγική ήττα που επιθυμούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 35,46%.

Το Κίνημα Αλλαγής ενίσχυσε τα ποσοστά του (πήρε σχεδόν 8% από το 6,29% που είχε συγκεντρώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015), παρά την κίνηση τής προέδρου Φώφη Γεννηματά να οδηγήσει σε αποχώρηση από το κόμμα τόσο τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και τους Ποτάμι, Δημοκρατική Αριστερά.

Νέες αφίξεις στη Βουλή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τοΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αντίθετα, εκτός Κοινοβουλίου έμειναν ηΈνωση Κεντρώων (με χαμηλά ποσοστά, περίπου στο 1,3%), αλλά και (οριακά) το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99,06% των εκλογικών τμημάτων):
Νέα Δημοκρατία: 39,85%

ΣΥΡΙΖΑ: 31,53%
Κίνημα Αλλαγής: 8,09%
ΚΚΕ: 5,31%
Ελληνική Λύση: 3,69%
ΜέΡΑ25: 3,44%
Χρυσή Αυγή: 2,93%

Οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα:
Νέα Δημοκρατία: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
Κίνημα Αλλαγής: 22
ΚΚΕ: 15
Ελληνική Λύση: 10
ΜέΡΑ25: 9

Οι διαδικασίες της επόμενης ημέρας

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη δύναμη των κομμάτων στο νέο Κοινοβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, προκειμένου να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια θα γίνει παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Δευτέρας.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη η ετυμηγορία του λαού

«Απόψε μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ετυμηγορία του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Θέλει ανάπτυξη, δουλειές, ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή όπως της αξίζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκλογική του νίκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε ενωτικός («Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων... είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι», είπε μεταξύ άλλων) και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν ζητά περίοδο χάριτος. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Δεν ήταν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
«H Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Αναγνώρισε την «καθαρή» εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., ωστόσο τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί».

«Θα παλέψουμε ώστε η ήττα αυτή να αποδειχθεί και πρόσκαιρη», δήλωσε επίσης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση.

Βολές κατά Τσίπρα από Γεννηματά
Ακόμα και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η πρόεδρος τουΚινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έστρεψε τα πυρά της κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί τον φορέα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και συνέχισε ως εξής:

«Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ως φορέας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.»

Κουτσούμπας: Καμιά αλλαγή πολιτικής

«Η επόμενη μέρα θα βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της ταξικής πάλης» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού κόμματος εκτίμησε πως η επόμενη μέρα αποτυπώνει ένα νέο συσχετισμό με υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και χωρίς ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Μίλησε για δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και έκρινε αρνητικό το γεγονός πως ο κόσμος στράφηκε στη Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε ακόμα πως είναι θετικό το γεγονός πως υποχωρούν τα ποσοστά και οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.

Αναφερόμενος στο ποσοστό του ΚΚΕ σημείωσε πως επιτεύχθηκε σε συνθήκες πόλωσης και υποσχέθηκε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, για την υπεράσπιση των λαϊκών τάξεων.

Βολές από Βαρουφάκη, για δουλειά μίλησε ο Βελόπουλος

«Συγχαρητήρια στη Ν.Δ, αλλά η ψήφος είναι αρνητική... δρομολογήθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέσυρε τη Νέα Δημοκρατία και την έβαλε στις ράγες», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 που εισέρχεται στη νέα Βουλή.

Συνεχίζοντας τα πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ο λαός τιμωρεί τις κυβερνήσεις που του επιβάλουν μνημόνια... και ανέτρεψε μία κυβέρνηση που τόλμησε να περάσει δύο μνημόνια μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς εντός και εκτός Βουλής θα συνεχίσουμε να μιλάμε προγραμματικά και ταυτόχρονα με πλήρη ανυπακοή». Και συμπλήρωσε:

«Ξεκινάμε έναν ανένδοτο μονομέτωπο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας που θα στήνει η Ν.Δ. πάνω στο τέταρτο μνημόνιο που του κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μικρό φως που μπορεί να διαπεράσει και το πιο σκοτεινό σκοτάδι».EUROKINISSI

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι το κόμμα του είχε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα «που μπορούν να εφαρμοστούν από αύριο».

Δήλωσε ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ενωμένοι και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι «δουλειά» και μόνο «δουλειά».

Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., καθώς -όπως τόνισε- το συγκεκριμένο κόμμα θέτει συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα.

Κλάπηκε κάλπη παρά τις προειδοποιήσεις

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι τέσσερις άγνωστοι, κρατώντας μια βαριοπούλα, εισέβαλαν στο 33ο εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια (Κωλέττη 35), λίγα λεπτά πριν το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, αρπάζοντας την κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, υπογράμμισε ότι η αστυνομία ήταν ενημερωμένη από το Σάββατο για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο και υπενθύμισε επίσης ότι παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και το 2012, πάλι σε εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια.

Πρόσθεσε ότι η εκλογική διαδικασία στο εν λόγω τμήμα θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από κύκλους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η εκδοχή της επίθεσης σε εκλογικό κέντρο είχε συζητηθεί σε σύσκεψη που έγινε στη ΓΑΔΑ, παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου,

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό, στο σχολείο υπήρχε αστυνομική δύναμη αλλά οι δράστες πέταξαν ένα δακρυγόνο δημιουργώντας σύγχυση, καταφέρνοντας έτσι να διαφύγουν. Την ίδια ώρα περίπου εκδηλώθηκε και δεύτερη επίθεση στο εκλογικό κέντρο που λειτουργούσε στο 5ο Γυμνάσιο, στην οδό Αραχώβης, αλλά οι δράστες πέταξαν μόνο πέτρες και τράπηκαν σε φυγή. Μια τρίτη παρέμβαση είχαμε στην Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων χωρίς να κλαπεί η κάλπη.

Η αρπαγή της κάλπης κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, που έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Κρατική Ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: