12 Αυγούστου 2019

Κανένα ενεργό μέτωπο στον Υμηττό - Κάηκαν δυο σπίτια και 300 στρέμματα σε 12 λεπτά

Μεγάλης έκτασης φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Υμηττό. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03:18 κατοικημένη περιοχή στην Παιανία και γρήγορα έφτασε ως τις κεραίες.
Μέσα στα πρώτα δώδεκα λεπτά κάηκαν 300 στρέμματα πυκνής βλάστησης. Κατόπιν δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην επεκταθεί προς την πλευρά της Καισαριανής όπου υπάρχει πυκνό δάσος.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Στην Παιανία εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια ενώ νωρίτερα και για κάποιες ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου και λίγο αργότερα στην λεωφόρο Κατεχάκη από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.
Από τη φωτιά στην περιοχή κάηκαν δυο σπίτια και αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε άλλα δυο, αλλά δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός. Η φωτιά αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα ενεργό μέτωπο, ωστόσο, για αρκετή ώρα συνεχίστηκαν οι ρίψεις νερού υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. 
Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου κάνει λόγο για δραματικές στιγμές κατά τη διάρκεια της νύχτας ευχαριστώντας πυροσβέστες, εθελοντές και αρμόδιες υπηρεσίες για τον υπεράνθρωπο αγώνα που έκαναν. Όπως σημειώνει η οικολογική καταστροφή σε πανίδα και χλωρίδα είναι μεγάλη ενώ έχουν καεί και δύο σπίτια χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν άνθρωποι.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας για την πυρκαγιά έκανε λόγο για «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία». «Είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή» συμπλήρωσε για την εικόνα που είχε στην αρχή η πυρκαγιά. «Ήταν μία δύσκολη νύχτα, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη» δήλωσε, νωρίς το πρωί η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για την πυρκαγιά. Σημείωσε ότι η πυρκαγιά περιορίστηκε μετά την κινητοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και των οχημάτων της περιφέρειας. 
Καταγγελίες για εκρήξεις και εμπρησμό 
Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.
Και ο δήμαρχος Παιανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό. «Ο πρώτος απολογισμός της ζημιάς δείχνει μια αρκετά μεγάλη καμμένη έκταση και δυο κατεστραμμένες οικίες, ενώ ευτυχώς δεν  χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Σπύρος Στάμου για να προσθέσει. «Η πυροσβεστική με ειδικό επιτελείο, ερευνά τις αιτίες της πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: