27 Αυγούστου 2019

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του «Διήμερου δράσεων αγωγής στις τέχνες»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το «διήμερο δράσεων αγωγής στις τέχνες». 
Το διήμερο οργανώθηκε από το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και περιελάμβανε εκπαιδευτικές δράσεις και θεατρική παράσταση.
Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 και ώρες 10.00-13.00 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Βροντούς βιωματικό εργαστήριο, που απευθυνόταν σε παιδιά, με στόχους τη γνωριμία και άσκηση σε εξειδικευμένες πολυτροπικές και κιναισθητικές τεχνικές.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν είκοσι πέντε (25) έφηβες και έφηβοι του «Εργαστηρίου» και τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. κ. Αθανάσιος Χαρίσης, γονείς και εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο τελική πρόβα τής θεατρικής παράστασης «Γυναίκες γεννηθήκαμε…».
Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, οι έφηβες και οι έφηβοι του «Εργαστηρίου» παρουσίασαν σε πολυπληθές κοινό τη θεατρική παράσταση «Γυναίκες γεννηθήκαμε…».
Η παράσταση ήταν μία από τις δραστηριότητες που προέκυψαν από την έρευνα - δράση, με θέμα τους συγχρονικούς και τους διαχρονικούς ρόλους τής γυναίκας, με την οποία ασχολήθηκαν τα παιδιά τού «Εργαστηρίου» τη φετινή χρονιά 2018-19.
Τα θεατρικό κείμενο ήταν σύνθεση παλαιότερων και σύγχρονων κειμένων με αφηγηματικό νήμα τη γυναίκα. Μυθικές και ιστορικές μορφές γυναικών, όπως η Ελένη, η Καλυψώ, η Κίρκη, η Μαρί Κιουρί και η Λυσιστράτη αναπαραστάθηκαν ως αρχετυπικά σύμβολα της γυναικείας ταυτότητας.
Οι έφηβες και οι έφηβοι του «Εργαστηρίου» παρουσίασαν το θεατρικό έργο με έμπνευση, ταλέντο και αξιοζήλευτη για την ηλικία τους τεχνική κατάρτιση, αποδεικνύοντας την πρόοδό τους τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι η θεατρική ομάδα τού «Εργαστηρίου», τον Απρίλιο του 2019, απέσπασε πολύ καλές κριτικές καθώς και τέσσερα συνολικά βραβεία στην 7η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων που διοργανώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Βέροιας.
Με δεδομένη τη συμμετοχή τού κόσμου και την καλλιτεχνική απόδοση των παιδιών πιστεύουμε ότι το διήμερο δράσεων αγωγής στις τέχνες ανταποκρίθηκε στους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς που έχει θέσει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο.
Ευχαριστούμε όσες και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του και ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΡ.ΦΕ.Ο., τον Δ/ντή τού Δημοτικού Σχολείου Βροντούς κ. Τάκη Κορινιώτη, τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Δίου - Ολύμπου και ιδιαιτέρως την κ. Μαρία Τσιμήτρη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σάκη Καλαϊτζή, τον κ. Δημήτρη Καραμούζα, την κ. Σοφία Πανωλή, τον κ. Γεώργιο Γιάντσιο και τους γονείς των παιδιών.
Τη νέα χρονιά, το «Εργαστήριο» θα συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες με βασικές επιδιώξεις τη βελτίωση του πολιτισμικού κεφαλαίου των μαθητευόμενων και τον πολυτροπικό τους γραμματισμό στις τέχνες, στοιχεία τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη στο μέλλον, τοπικών πυρήνων ενσυνείδητων θεατών και παραγωγών τέχνης.
Δραστηριότητες που προγραμματίζονται για φέτος είναι η συνέχιση του ερευνητικού-καλλιτεχνικού «Project Βροντού», το οποίο περιλαμβάνει εθνογραφικές μελέτες τής τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, καλλιτεχνικές καταγραφές και δημιουργία συλλογικών έργων τέχνης πολυτροπικής μορφής και η προετοιμασία θεατρικής παράστασης που θα προκύψει από νέα έρευνα-δράση.
Η συμμετοχή των παιδιών στο «Εργαστήριο» είναι ελεύθερη και οι διαδικασίες επιλογής γίνονται με βάση τις αιτήσεις των γονέων, τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες και τις τυπικές ηλικιακές τους προϋποθέσεις, χωρίς όμως κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Εργαστηρίου» έχει ο Νίκος Γραίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: