11 Αυγούστου 2019

Πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές την Κυριακή - Ποιες οι συστάσεις των αρχών

Παραμένουν σε συναγερμό οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού, καθώς σήμερα Κυριακή είναι η δυσκολότερη ημέρα ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές της χώρας από ό,τι για το Σάββατο.
Παράλληλα, περισσότερες είναι και οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4, με την Αττική να βρίσκεται ξανά στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου.
Αναλυτικότερα:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Ελαφόνησο-Μαραθώνα
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα για την Πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να επιχειρήσει σε πολλαπλά μέτωπα.
Συνολικά εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα 9 Α/Φ, επτά 7 Ε/Π και επτά 7 PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι (16) υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Ολόκληρος ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή αλλά σχεδόν όλες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο βρίσκονται σε ύφεση και είναι οριοθετημένες
Πρόκειται για τις φωτιές στην Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας και στον Μαραθώνα Αττικής.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ύφεση είναι οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: