7 Αυγούστου 2019

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΧΙ ;

Σαββίδης Παναγιώτης

Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αγώνας Ορεινού Δρόμου 16χιλ. στην Ανω Μηλιά στα Πιέρια Ορη;
Μήπως  γιατί  ξεκίνησαν οι εργασίες  για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών;
 ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες ορεινού δρόμου στα Πιέρια όρη διότι ξεκίνησαν οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που πιστεύω οι αρμόδιοι και οι οργανωτές αυτών των αγώνων πρέπει να ενημερώσουν.

Όπως και να έχει τα Πιέρια όρη είναι στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων για την εκμετάλλευση του αλλοιώνοντας το φυσικό κάλλος του βουνού.

Η προηγούμενη δημοτική διοίκηση του Σάββα Χιονίδη(N.Δ) διευκόλυνε αυτά τα σχέδια, παραχώνοντας δημοτικές εκτάσεις, για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες εκεί.

Βέβαια η κοροϊδία υπάγεται σε αυτούς που το έπαιξαν και το παίζουν «Κινέζοι» για το θέμα. Είτε απουσιάζοντας από κρίσιμα δημοτικά συμβούλια (βλ. Θανάση Λιακόπουλο δημοτικός σύμβουλος τότε με την παράταξη του Σάββα Χιονίδη αργότερα υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης), είτε ρίχνοντας το μπαλάκι σε προηγούμενους , λέγοντας ότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάτι που διαισθάνομαι ότι έτσι θα κινηθεί η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο Κατερίνης τον Κώστα Κουκοδήμο(Ν.Δ).

Όλοι αυτοί εραστές του οικονομισμού, ιδεοληψίες του συστήματος της οικονομίας της αγοράς, στο πίσω μέρος του μυαλού τους υποστηρίζουν την επιχειρηματική δράση στους ορεινούς όγκους.

Απλά ετεροκαθορίζουν τις θέσεις τους με βάση τις δικές τους προσωπικές επιδιώξεις – φιλοδοξείς ή τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν, είτε οι ίδιοι, είτε ημέτεροι φίλοι. Άρα με καιροσκοπισμό τοποθετούνται και όχι από θέση αρχών.

Ο λαός της περιοχής αντέδρασε πολύ σωστά σε αυτά τα σχέδια και έδειξε την αντίθεση του στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη, μια καλή μαγιά, γιατί ο πραγματικός αγώνας τώρα πρέπει να ξεκινήσει πιο οργανωμένα , πιο συντονισμένα, με νέες δυνάμεις από όλο τον νομό, με διαρκή αγνωστική κλιμάκωση, με στόχο να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια.

Κανένας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος, απαθής, στο έγκλημα που πάει να διαπραχθεί στα Πιέρια όρη.

Άμεσα, κόμματα , σωματεία, σύλλογοι, φορείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό, την φύση, τα βουνά, όχι μόνο να πάρουν δημόσια θέση, αλλά να συμβάλλουν στα μέγιστα για την οργάνωση της αντίστασης, για να μην προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, που ουσιαστικά ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ιδιωτεύουν το ίδιο το βουνό.

Ο φυσικός πλούτος ανήκει στον ίδιο τον λαό και δεν μπορεί να τον εκμεταλλεύεται κανένας στο όνομα μιας μονομερής ανάπτυξης που βλέπει μόνο τα κέρδη των λίγων, των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, και όχι τις λαϊκές – κοινωνικές ανάγκες.

Οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με την λαϊκή ανάγκη για φθηνή ενέργεια, αλλά υπόκεινται σε ένα ισχυρό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη μεταξύ ισχυρών επιχειρηματικών συγκροτημάτων, για το ποιος θα αρπάξει και θα εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της χώρας, με αποκλειστικό στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Αυτούς τους επιχειρηματικούς ομίλους διευκολύνουν όλες οι κυβερνήσεις που επιδοτούνται αδρά μέσα από διάφορα κρατικά προγράμματα και την Ε.Ε, ενώ το τέλος του ΑΠΕ ( Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που πληρώνουμε όλοι μέσο των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάνει δυσβάστακτους τους λογαριασμούς για την λαϊκή οικογένεια.

Είδαμε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με συνεχείς ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα πολλής κόσμος χτυπημένος από την οικονομική κρίση, να μην μπορεί να ανταποκριθεί, και χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την χώρα μένουν στα σκοτάδια, με ότι σημαίνει αυτό για την κοινωνική τους ζωή κα γαλήνη.

Η λεηλασία των ορεινών όγκων με σκοπό την κατασκευή αιολικών πάρκων από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, έχει ξεσηκώσει πολύ κόσμο σε όλη την χώρα, που αντιστέκονται ενάντια στην ασύδοτη δράση τους, ενάντια στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και την μη ελεύθερη πρόσβαση των ορεινών όγκων από τον λαό.

Υπάρχει η μικρή εμπειρία αγωνιστικής δράσης από την προηγούμενη περίοδο που πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι της Μηλιάς.

Με αυτή την πείρα, με συντονισμό, με νέες δυνάμεις, να παρθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες, ώστε ένα μάχιμο διογκούμενο αγωνιστικό κίνημα λαού, να μπει μπροστά και με μια πολύμορφη - κλιμακούμενη αγωνιστική δράση, να σταματήσουμε την λεηλασία του βουνού.

Να αγωνιστούμε κα να απαιτήσουμε την απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη και σε κανέναν άλλο ορεινό όγκο που καταστρέφουν το φυσικό του κάλλος. Να υπάρξει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιους είδους εγκαταστάσεις.

Μπορούμε παράλληλα να απαιτήσουμε φθηνό ρεύμα για τον λαό, κατάργηση των λεγόμενων «πράσινων» τελών του «ΑΠΕ».

Τώρα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας, να κλιμακώσει με πρωτοβουλίες, δράση και συσπείρωση νέων δυνάμεων, για να ορθώσουμε τοίχος σε όλους αυτούς που έχουν βάλει στο μάτι τον φυσικό πλούτο της χώρας και να ακυρώσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια.Δεν υπάρχουν σχόλια: