3 Αυγούστου 2019

«Ουτοκία», μια παράσταση για τη διαφορετικότητα που γεννά προβληματισμούς.

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Γιατί ακόμα δεν αποδεχόμαστε τον άλλον; Είναι ένα ερώτημα που θέτει ο Σκηνοθέτης, Θωμάς Βελίσσαρης, μιλώντας στο περιθώριο της παράστασης «Ουτοκία», η οποία παρουσιάστηκε και στο ανοιχτό θέατρο πάρκου Κατερίνης, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την Παρασκευή 2/8/2019, όπου και καταχειροκροτήθηκε.

Η διαφορετικότητα και η μη αποδοχή τού άλλου, «είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα των ημερών», λέει ο Σκηνοθέτης, ο οποίος στην παράσταση «Ουτοκία» ανεβάζει μια παραλλαγή τής αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες», όπου γίνεται λόγος «για τον φόβο τού άλλου προς το διαφορετικό».

Σ’ αυτό, λοιπόν, το έργο, που ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Monstrare», «οι Όρνιθες είναι οι Ινδιάνοι ενώ ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης είναι οι κατακτητές της Αμερικής».

Η υπόθεση του έργου.

Η παράσταση ανέβηκε σε κείμενα και σκηνοθεσία του ηθοποιού-σκηνοθέτη και οργανωτικού επιμελητή τού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Θωμά Βελισσάρη.

Η πλοκή τού έργου κινείται χρονολογικά στο μακρινό 1919, δηλαδή πριν από μια εκατονταετία. Λαμβάνει χώρα σ’ ένα καράβι με προορισμό τη μυστηριώδη νήσο τής Νεφελοκοκκυγίας, εκεί που ο Πεισθέταιρος, «φιλοευρωπαίος Έλλην», οδηγεί σύσσωμες τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις στην καινούρια τους αποικία, στον καινούριο κόσμο με τους ανθρώπους - πουλιά.

Το ταξίδι κρατάει πολύ καιρό ακόμη και οι φιλάνθρωποι επιβάτες αδημονούν και σχεδιάζουν τον εκπολιτισμό των αγρίων που θα συναντήσουν. Εκκλησία, κατηχητικό, σχολείο, ένα εργαστήριο ανθρωπολογίας, αλλά και ένα παράρτημα της Εταιρίας «Φτερά και Υγεία». Η απόβαση στη Νεφελοκοκκυγία θα πραγματοποιηθεί. Όμως αυτή τη φορά η Ιστορία θα ανατραπεί.

Οι συντελεστές τής παράστασης.

Ομάδα “Monstrare”.
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική επιμέλεια: Ευτυχία Καβαλίκα
Ενδυματολογική επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Βελισσάρη
Φωτισμοί: Γιώργος Κόγιας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπακαστάθη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τατιάνα Νικολαΐδου
Φωτογραφίες – trailer: Γιώργος Κόγιας
Αφίσα: Τατιάνα Νικολαΐδου
Οργάνωση Παραγωγής: Monstrare Art Group

Επί σκηνής:
Μαρία Αρουτζίδου, Άννα-Μαρία Ιακώβου, Μαρίνα Καζόλη, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Μάρω Καραγεώργου, Δημήτρης Κουστολίδης, Τατιάνα Νικολαΐδου, Έλενα Παντελίδου, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου.

Στο κλείσιμο της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε και συγκεκριμένα κατά τη στιγμή που οι ηθοποιοί υποκλίθηκαν στο κοινό, προσφέρθηκε στον Σκηνοθέτη Θωμά Βελισσάρη μια ανθοδέσμη - χορηγία τού ανθοπωλείου Βουβουδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: