18 Αυγούστου 2019

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ Αμβρόσιος, την οποία θα καταθέσει επισήμως τη Δευτέρα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του.
Την Κυριακή, τέλεσε την αποχαιρετιστήρια λειτουργία ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων και σε σύντομη ομιλία του αποχαιρέτησε το ποίμνιό του, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μητρόπολη μετά από 41 χρόνια.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα. Εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 12 Οκτωβρίου του 1978, στις 19 Νοεμβρίου ενθρονίστηκε στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα.
Οι εξάρσεις ρατσισμού και ομοφοβίας που οδήγησαν σε καταδίκη
"Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας! Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως!".
Τα παραπάνω λόγια "αγάπης" διατυπώθηκαν από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, τον Δεκέμβριο του 2015. Για τις διατυπώσεις αυτές, ο Μητροπολίτης δικάστηκε στο Αίγιο και αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό.
Στην απολογία του, ισχυρίστηκε τότε, πως "κανείς δεν έφτυσε κανέναν και κανείς δεν επιτέθηκε σε κανέναν επειδή το είπα εγώ". Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε αμετανόητος, εμμένοντας στις θέσεις του. Με αφορμή τα Pride και μία χαρακτηριστική φωτογραφία που έφερε μαζί του, η οποία απεικόνιζε έναν νεαρό ντυμένο ιερέα, είχε πει: "Αν είχα όπλο και με άφηνε ο νόμος θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε. Όλους αυτούς ο Θεός τους σιχαίνεται".
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, εκδικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, έκρινε ένοχο τον Μητροπολίτη για τις δυο κατηγορίες (ρατσιστικές αναφορές και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος), αποφασίζοντας την καταδίκη του, σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.
"Να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει κατάργηση των θρησκευτικών"
Ο Αμβρόσιος, έχει συνδεθεί λίγο-πολύ και με το "αντίο" του Νίκου Φίλη από τη θέση του στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Μητροπολίτης μιλώντας τον Απρίλη του 2016 στην πλατεία Αγίας Λαύρας, είχε δώσει μια αξέχαστη ομιλία. Λοιδωρώντας τον τότε Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για την πρότασή του να αντικατασταθούν τα Θρησκευτικά ως έχουν, από το μάθημα της Θρησκειολογίας, του ευχήθηκε να σαπίσει το χέρι του, αν τολμήσει να υπογράψει τέτοιο διάταγμα.
Όσον αφορά σε ομάδα αθέων που μέσω facebook καλούσαν σε δείπνο με κρεοφαγία σε διάφορες πόλεις της χώρας, τους ευχήθηκε να τρυπήσει το στομάχι τους, όχι γιατί θα φάνε κρέας αλλά γιατί προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα.
"Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας όπως η κατάργηση. Όσον αφορά στο κρέας που θα φάνε απόψε οι άθεοι που θα κάνουν τραπέζι, να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι. Να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν! Ας τρώει ο καθένας ό,τι θέλει και να λατρεύει το Θεό που θέλει αλλά να μην προκαλεί το αίσθημα του θρησκευτικού κόσμου" σημείωνε ο Μητροπολίτης.
Όταν χτυπούσε πένθιμα τις καμπάνες για το σύμφωνο συμβίωσης
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αμβρόσιος αποφάσισε να χτυπήσει πένθιμα τις καμπάνες, με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μητροπολίτης δήλωνε την ίδια περίοδο μέσω του blog του, "αντι-μπουταρικός", επιτιθέμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Γενικότερα δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού και να το επικαλείται κατά το δοκούν για να κάνει ακροδεξιά πολιτική. Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν ο υποστηριζόμενος από μέλη και βουλευτές της Χ.Α., Αμβρόσιος, δήλωνε απροκάλυπτα πως ο "άθεος Τσίπρας" έφταιγε για τις φονικές πλημμύρες στην Αττική. Μέσα από το ιστολόγιό του, έριχνε το ανάθεμα για την καταστροφή "στο άθεο αυτό Κράτος, στο οποίο ζούμε σήμερα, με τους δεδηλωμένους ως προς την αθεΐα τους Πρωθυπουργό και πολλούς Υπουργούς".
Καλύτερα ναζιστής και φασίστας, παρά κατσαπλιάς
Ο κατά κόσμο Αθανάσιος - Αμβρόσιος Λενής που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία κατά τα πέτρινα χρόνια στην "Βασιλική Χωροφυλακή" ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, έχει ουκ ολίγες φορές τοποθετηθεί υπέρ της χούντας και κατά των "κομμουνιστών", ενώ σε πρόσφατο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ζήτημα, έλεγε ευθαρσώς:
"Κάποιοι αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν "Αμβρόσιος ο ναζιστής", "Αμβρόσιος ο χουντικός", "Αμβρόσιος ο εθνικιστής"… Προς όλους αυτούς, από τη θέση αυτή απαντώ, προτιμώ οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω επίθετα αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος. Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά… Ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ" είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και πρόσθεσε:
"Αγαπώ την πατρίδα μου, αγαπώ την Ελλάδα μας, αγαπώ τη Μακεδονία μας για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους, όχι μόνο οι Έλληνες στρατιώτες μας, αλλά και οι ιερείς μας και Μητροπολίτες της Μακεδονίας μας… Ως ένας πατριώτης και όχι ως ένας κατσαπλιάς σας καλώ να μην επιτρέψουμε σε αυτούς τους νέους κατσαπλιάδες, που κυβερνούν την Ελλάδα μας, να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία μας. Σας καλώ να ενώσουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες των Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι συγκεντρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μαζί τους να βροντοφωνάξουμε "Κάτω τα χέρια σας από τη Μακεδονία μας, η Μακεδονία είναι ελληνική, μόνον ελληνική". Και επειδή είναι αγράμματοι, τελειώνω με ένα υστερόγραφο, με το ότι είπε ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων στις 26 Φεβρουαρίου του ’92, είπε: "είμαστε Σλάβοι, που ήρθαν στην περιοχή στον 6ο αιώνα μ.Χ, δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων". Το ακούς κ.Τσίπρα; Δεν είναι Μακεδόνες, είναι Σλάβοι".
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: