30 Αυγούστου 2019

ΔΕΗ: Με εξεταστική απειλεί η κυβέρνηση - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση για την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής κι υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκαν προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ" που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, το οποίο θα εξασφάλιζε έσοδα για την επιχείρηση και είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί τα τελευταία 4 χρόνια κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, «χρήματα τα οποία κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο επί ζημία της ΔΕΗ από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στην Βουλή και στη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες. «Έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό σε αυτή τη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με εξεταστική επιτροπή

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ. Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ. Ας μην έχουν αυταπάτες. Κανένας αποπροσανατολισμός της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: η ΝΔ ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Χαρίτσης...

Νωρίτερα στη Βουλή για κινδυνολογική και καταστροφολογική παρουσία του υπουργού ΠΕΝ, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με στόχο -όπως είπε- να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές. Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ενώ σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2015- 2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%.
Οι θέσεις των κομμάτων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια αποτελούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με την υπογραφή της ΝΔ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως συνένοχους στο έγκλημα για υψηλά τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ αποτελεί σκόπιμη επιλογή προκειμένου να νομιμοποιηθούν αντιλαϊκά μέτρα.

«Τα δίκτυα είναι πολύτιμα για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ. Μια επιχείρηση θα προτιμούσε να πουλήσει τις παραγωγικές μονάδες και όχι τα δίκτυα που είναι μονοπωλιακά», ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).

Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα είχαμε αύξηση του κόστους και μείωση της ασφάλειας, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κρίτων Αρσένης (Μέρα 25).
Σκληρή κόντρα Μαρκόπουλου - Σκουρλέτη

Για παραλείψεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, άστοχες επισημάνσεις και αντιφάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ πράγματι έχει δυσκολίες αλλά δεν ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Έθεσε το ερώτημα γιατί να προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου. Ο κ. Μαρκόπουλος κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν έστω μια δήλωση των προηγούμενων υπουργών ενέργειας που να προειδοποιούν για την κακή κατάσταση της ΔΕΗ. «Παραλάβατε την ΔΕΗ με 90 εκατ ευρώ κέρδος και την παραδίδεται με 900 εκατ ευρώ ζημιές και μιλάτε; Φέρτε μου μια δήλωση του κ. Σκουρλέτη ή του κ. Λαφαζάνη που να προειδοποιεί για την κατάσταση της εταιρείας» ανέφερε προκαλώντας την αντίδραση του Π. Σκουρλέτη..

«Ο κ. Μαρκόπουλος εκτελεί συμβόλαια όπως έκανε και ως δημοσιογράφος. Πρέπει όμως να καταλάβει ότι εδώ είναι εθνικό κοινοβούλιο» είπε ο πρώην υπουργός με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έντονη λογομαχία.

Δ. Μαρκόπουλος: Εγώ εργαζόμουν πριν μπω στην Βουλή, δεν είμαι ανεπάγγελτος όπως είσαι εσύ και άλλοι σύντροφοί σου.
Π. Σκουρλέτης: Είσαι ψεύτης. Ψεύτη, αρχιψεύταρε. Να ανακαλέσεις.
Δ. Μαρκόπουλος: Εγώ να ανακαλέσω; Εσύ να ανακαλέσεις.
Π. Σκουρλέτης: Είσαι στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι δημοσιογράφος της σειράς.
Δ. Μαρκόπουλος: Είμαι πρώτος βουλευτής στην Β’ Πειραιά. Θα σέβεσαι, το κατάλαβες;

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: