11 Αυγούστου 2019

Μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο - Φωτιές και σε Κιλκίς, Πρέσπες, Ηλεία, Ζάκυνθο

Συναγερμός έχει σημαίνει στις αρχές προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Στην Ελαφόνησο ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε το πρωί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η κινητοποίηση είναι μεγάλη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυξήθηκαν στους 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ επίσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 2 «Πεζετέλ» και πέντε ελικόπτερα.
Για τον συντονισμό των δυνάμεων από αέρος υπάρχει ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν ένα ελικόπτερο του στρατού και δύο μηχανήματα έργου, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.
Από νωρίς βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που μαζί με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που περιστασιακά φτάνουν και τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο κυρίως των εναέριων μέσων.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια και αν βοηθήσει ο καιρός εκφράζεται αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό ελέγχο.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.
Aυτό δεν χρειάστηκε, αλλά το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων έγινε αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο, όπου όμως δεν έφτασε η φωτιά, αλλά λόγω του καπνού ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.
Οπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.
Νέα μέτωπα σε Κιλκίς, Πρέσπες, Ηλεία, Ζάκυνθο
Πυρκαγιά ξέσπασε λιγο μετά τη 1 το μεσημέρι βορεια του οικισμού Αργυρούπολη στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ ο οικισμός δεν κινδυνεύει από τις φλόγες.
Επί τόπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 άτομα.
Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στη 1.30 μετά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά και σε δασική περιοχή στο Βροντερό Πρεσπών. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 14 άτομα. Η φωτιά καίει σε δύσβατο δυσπρόσιτο σημείο, ωστόσο στην περιοχή δεν φυσάει δυνατός αέρας.
Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βάρδα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν  28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Μουζάκι Ζακύνθου σε έκταση με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Από την φωτιά δεν κινδυνεύει κάποιο σπίτι του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: