2 Σεπτεμβρίου 2019

Προσφυγικό: Αναχωρούν από τη Μυτιλήνη 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα χαράματα της Δευτέρας (02/09) στη Μυτιλήνη η επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί.
Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο το πλοίο «Καλντέρα Βιστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη.

Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.Πάνω από 11.000 αιτούντες άσυλο στη ΜόριαINTIME

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας συγκεντρώνουν από το πρωί τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν, σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Μυτιλήνης χθες, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου.

88 άτομα έφθασαν το Σάββατο, ενώ αυξημένες ιδιαίτερα είναι οι ροές την Κυριακή, με περισσότερους από 200 αιτούντες άσυλο να έχουν φτάσει σε ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Μόρια μετρά ήδη 11.000 αιτούντες άσυλο και η αποσυμφόρηση της κρίνεται αναγκαία, μετά και τις νέες αφίξεις προσφύγων.

«Πυρά» της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης.

«Η χώρα δεν είχε πολιτική στο μεταναστευτικό, προσφυγικό ζήτημα, υφίσταται με δήθεν "δικαιωματική ευαισθησία" εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων. Είναι ζήτημα και γεωπολιτικό και εθνικό και κοινωνικό και ανθρωπιστικό. Αξίζει, λοιπόν, πολλά περισσότερα από ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια, στοιχεία τα οποία αφθονούν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 31ης Αυγούστου, η οποία σχολιάζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της ίδιας ημέρας», επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση- απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε», προσθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,«ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη, για να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα αντιμετώπισης των πολύ αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο».

Το υπουργείο παραθέτει 12 σημεία στα οποία, όπως επισημαίνει, αντικρούονται αναλυτικά και με στοιχεία οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

1. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Συγχωνεύσαμε το ανύπαρκτο, συμμαζεύουμε το διαλυμένο και διεξάγεται διαγωνισμός για την κάλυψη 200 διοικητικών θέσεων.

2. Δουλεύουμε συστηματικά για να αναμορφώσουμε τον νομικό τραγέλαφο που έχει επινοήσει ως θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος καταλήγει να στοιβάζει δυστυχισμένους στη Μόρια, στα νησιά μας αλλά και στην ενδοχώρα. Νομικό καθεστώς, που φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, και καταλήγει να κατατάσσει σε ευάλωτες ομάδες περισσότερο από το 85% των μεταναστών. Στις 50 ημέρες διακυβέρνησής μας επιταχύναμε τη δημιουργία δομών που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 4000 ανθρώπους.

3. Επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δυο χρόνια. Δεν μιλά για την ποιότητα των δομών φιλοξενίας, το αδιανόητο, ανύπαρκτο σύστημα διοίκησής τους, ότι μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί. Δεν μιλά για το αδιέξοδο μιας στρατηγικής, όπου χτίζονται δομές παντού στην Ελλάδα, αναστατώνοντας τοπικές κοινωνίες και προσφέροντας πελατεία στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν έκανε τίποτε για αυτά. Και την ίδια στιγμή εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, στα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλά και σε δομές που δεν έχουν ούτε κανονισμό λειτουργίας.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τις τοπικές κοινωνίες για τις αντιδράσεις τους στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. Οι κοινωνίες αντιδρούσαν και αντιδρούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν τις σκέφθηκε. Δεν σκέφθηκε την επιβάρυνση σε νοσοκομεία, διοικητικά δικαστήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, αστυνόμευσης και καθημερινότητας που υφίστανται οι δήμοι και οι πολίτες, όπου εγκαθίστανται δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, αρκέστηκε και αρκείται να καταγγέλλει συλλήβδην πολίτες και ΟΤΑ ως ρατσιστές. Δομές θα γίνουν. Με τους πολίτες θα μιλήσουμε.

5. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παρατάθηκε και δεν καταργήθηκε όπως ψευδώς αναφέρεται. Το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού, είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια.

6. Αφήνει πολλές απορίες νομιμότητας η διαχείριση του μεταναστευτικού στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη μια πρώτη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.

7. Είναι απολύτως ψευδές ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης όσοι έρθουν από τα νησιά. Εξίσου ψευδές ότι θα βρίσκονται σε χώρους που στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών. Η μεταφορά γίνεται σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς και με μέγιστη προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να φτάσει η Μόρια στους 15000 , η Σάμος τους 6000 και να βουλιάξουν κάτοικοι, νησιά και πρόσφυγες μαζί;

8. Καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελία αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Φυσικά και θα αναμορφωθεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Μόνοι επωφελούμενοι οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

9. Κατηγορεί για ιδεοληψία ο ΣΥΡΙΖΑ και ειρωνεύεται για το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Φυσικό είναι . Ήταν αντίθετος και κλασσικά ιδεοληπτικός στην αντιμετώπιση της κοινής δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή στο πιο σοβαρό εργαλείο επιστροφών που διαθέτει η χώρα. Αγνόησε τη δήλωση, την παρέκαμψε με νομικά κόλπα και οι επιστροφές ήταν 1806 σε τρία χρόνια!

10. Θέλει ακόμη πιο πολύ θράσος για να κατηγορείται η κυβέρνηση, από εκείνους που διαδήλωναν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ότι τάχα κάνει κριτική στο Λιμενικό Σώμα. Σκοπεύουμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα! Η θάλασσα έχει σύνορα!

11. Την απόλυτη ερμηνεία και καλύτερη επιβεβαίωση του γιατί το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι σε αυτή την κατάσταση, την δίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για το τι πρέπει να γίνει και τα λόγια παχαίνουν αφόρητα. Ε, λοιπόν, εμείς λέμε να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες τους μετανάστες και τους πολίτες μας ΠΡΩΤΑ.

12. Μόνο δυο λέξεις στο τέλος της ανακοίνωσης αφιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων. Εκτός από θεωρίες και βαρύγδουπες κενές «στρατηγικές ένταξης» δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για την ένταξη των παραγωγικών ενηλίκων προσφύγων. θεωρούμε ανάξιο για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας να λέγεται πως δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε 60.000 ανθρώπους, εμείς που έχουμε στο εθνικό μας κύτταρο την προσφυγιά.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, συνοψίζοντας τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ:

Η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.

Οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής».
Το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.
Και καταλήγει τονίζοντας:

«Αυτή την αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα. Αυτή την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αυτά αλλάζει η δουλειά μας και όσα θα ακολουθήσουν. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει πολιτική και βασίζεται στο τρίπτυχο: Δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα 12 σημεία με τα οποία το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά -προχωρώντας σε μια ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η Ν.Δ. διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα.

Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όσο το αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως την «μεγαλύτερη απειλή», όπως άλλωστε την χαρακτήρισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας.

Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. θα μας βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: