21 Σεπτεμβρίου 2019

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

21 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Σκοπό της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και η αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας.
Η Νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:
να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικώνθεμάτων
να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους
να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

Την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, από το 2001, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάθε Σεπτέμβριο.

Τη συγκεκριμένη ημέρα προγραμματίζονται διάφορες δράσεις ανά τη υφήλιο από τον ΟΗΕ, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών με στόχο την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης είναι ο κεντρικός στόχος των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, τα κράτη-μέλη συμφωνούν να επιλύουν τις διαφορές με ειρηνικά μέσα και να απέχουν από την άσκηση απειλών ή τη χρήση βίας εναντίον άλλων κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: