24 Σεπτεμβρίου 2019

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα η χώρα λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις.
Στην Αθήνα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Μετ΄ εμποδίων αναμένεται να διεξαχθεί η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας στην εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΔΕΔΥ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αναφέρει ότι το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και «οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε, για να μην φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», «με το οποίο, πέραν από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
ΠΑΜΕ
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: