19 Σεπτεμβρίου 2019

Ανατροπές στην πολιτική ατζέντα ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η Novartis

Η επόμενη μέρα της πρότασης της ΝΔ για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis βρίσκουν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να στοχεύουν σε διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική προκειμένου να ξεφύγουν και οι δύο από τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν.
Το Μαξίμου θέλησε τυπικά να μείνει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Novartis κρατώντας χαμηλούς τόνους βάζοντας μπροστά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θέλοντας να αναδείξει τους διακριτούς ρόλους μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από το Μαξίμου


Μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη απόφαση της ΝΔ να προτείνει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη. Μία σημαντική κίνηση που εκτιμούν στο Μαξίμου πως θα θέσει εκτός επικαιρότητας το ζήτημα της Novartis. 

Τις επόμενες μέρες ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ενώ στην Αθήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής των Θεσμών για το πρώτο crash test με τη νέα κυβέρνηση. Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν η Novartis να συνεχίζει να μονοπωλεί την επικαιρότητα ρίχνοντας την σκιά της στο κυβερνητικό έργο το οποίο θέλει να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη που αποπροσανατολίζεται από τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημέρων.

Προβλημάτισαν οι διαφοροποιήσεις για την Novartis

Η επίμαχη υπόθεση όμως, παρά το γεγονός πως δεν είναι σε βάρος της κυβέρνησης, κατάφερε να αναδείξει τις δημόσιες διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το γεγονός αυτό θορύβησε το Μαξίμου που έσπευσε να διαρρεύσει πριν ανοίξει επίσημα ο φάκελος με τις δικογραφίες ότι προτίθεται να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό αφήνοντας εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί το ζήτημα της προανακριτικής

Στον αντίποδα η Κουμουνδούρου που επιχειρεί να ξεφύγει από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για την ιδεολογική πυξίδα που θα πρέπει να έχει το κόμμα και αν θα πασοκοποιηθεί ή όχι, προσπαθεί να συντηρήσει την αντιπαράθεση για την Novartis. Αν και δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τις ενέργειες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου καθώς η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική επιτροπή απέφυγε να αναφερθεί στο πρώην αναπληρωτή υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καλεί την κυβέρνηση να παραπέμψει και τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεση του υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της σκευωρίας, όπως την χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς. Ένας ακόμη λόγος που ποντάρουν στην Κουμουνδούρου στην προανακριτική είναι για να αναδείξουν την διαφορετική θέση που έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς για τον χειρισμό της επίμαχης υπόθεσης.

Έρχεται δύσκολο τετραήμερο

Ωστόσο οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βγάλουν εκ νέου στην επιφάνεια τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα. Η αρχή θα γίνει σήμερα με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ την Κυριακή θα έρθει η σειρά της Κεντρικής Επιτροπής με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε ένα πρώτο μήνυμα αμέσως μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την προσπάθεια πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο στόχαστρο της λεγόμενης «προεδρικής πτέρυγας» βρίσκεται ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: