24 Σεπτεμβρίου 2019

Κατάρρευση της Thomas Cook: Από 250 έως 500 εκατ. ευρώ η ζημιά στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το “κανόνι” της Thomas Cook, του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, που μετέφερε 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα εκτιμάται πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι 50.000 ταξιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να επαναπατριστούν, ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις και τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις και στην ελληνική αγοράαπό την κατάρρευση της Thomas Cook.
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, και άλλοι παράγοντες συναρμόδιων υπουργείων, αξιολογήθηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής από τους ξενοδόχους του φόρου διαμονής για ορισμένες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο υπουργός Τουρισμού να συνεννοηθεί με τους συναρμόδιους ευρωπαίους υπουργούς, προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις.

ΣΕΤΕ: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, η ζημία στις ελληνικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού αναμένεται να κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Και προτείνει:
Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

ΠΟΞ: Ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται κατά κύριο λόγο


“Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες” επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ,) Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Όπως είπε, “βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών. Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ”, σημείωσε ο κ.Τάσιος.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά -εκτός από την Μ. Βρετανία- και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα. “Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook. Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα”, επεσήμανε ο κ.Τάσιος, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: “Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών. Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook”.

ΞΕΕ: Δυσάρεστη εξέλιξη με πολλές πτυχές

Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο, τονίζεται σε ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Το ΞΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΞΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: