16 Οκτωβρίου 2019

Μέρισμα 138 εκατ. ευρώ και σε επιχειρήσεις - Αναμονή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Μέρισμα 138 εκατ, ευρώ σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να έχει τη μορφή επιστροφής φόρου και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Εξετάζεται επίσης να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.

Το μέτρο έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι' αυτό. Προβλέπεται άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου αναφέρεται το εξής: "στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος". Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί το πώς θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη φάση ζυγίζουν τα εκκαθαριστικά της φετινής χρονιάς, τα οποία ενσωματώνουν τέσσερις φόρους:

Εισόδημα: Τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%

Εισφορά Αλληλεγγύης: Επιβάλλεται με συντελεστή 2,2% έως 10%

Τέλος επιτηδεύματος: Κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ

Προκαταβολή: φόρος για το επόμενο έτος

Τα στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία με βάση τα κριτήρια και τις παραμέτρους που θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το "μέρισμα" να δοθεί στους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα προχωρήσουν στην έκδοση της λίστας με τα νομικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφή ή νέα εκκαθάριση προκαταβολής του φόρου.


Μέσα στο 2019, δεν θα υπάρξουν πληρωμές για τα αναδρομικά καθώς η κυβέρνηση πρώτα θα νομοθετήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και μετά θα ξεκινήσει να υπολογίζει τα αναδρομικά. 

Ο νόμος δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου οπότε περιθώρια για καταβολή χρημάτων μέσα στο έτος δύσκολα θα υπάρξουν. Επίσης, αυτές καθ’ αυτές οι διεκδικήσεις θα μοιραστούν σε κομμάτια.
Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Εργασίας καλείται να νομοθετήσει: πρώτον την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, δεύτερον την κατάργηση της περικοπής που έχει επέλθει στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα αποδοχών από συντάξεις άνω των 1300 ευρώ,  και 3ον την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων όσων έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πρώτα θα γίνει η νομοθέτηση αυτών των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας και μετά θα γίνει ο υπολογισμός των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Προς το παρόν, στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη. Αυτή θα είναι και η πρώτη φάση. Θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε υπολογισμό εισφορών και επικουρικών συντάξεων αλλά και στην αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης.
Όσον αφορά στην μεγάλη εκκρεμότητα η οποία έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις την περίοδο μετά το 2012, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει κριθεί ακόμη τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη μεγάλη υπόθεση που αφορά σε επιστροφή αναδρομικών είτε για χρονική περίοδο 10 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) είτε ακόμη και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 κάτι που προφανώς θα έχει τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αναδρομικές διεκδικήσεις, όταν θα τελεσιδικίσουν, θα καταβληθούν σε πολλές δόσεις στους δικαιούχους ακόμη και σε βάθος 5ετίας ή 6ετίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: