18 Οκτωβρίου 2019

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Περπατάμε για την Ελευθερία σε 17 πόλεις της Ελλάδας

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.
Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες εμπορίας (Global Estimates of Modern Slavery, 2018). 1 στους 4 είναι παιδιά!

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (18 Οκτ), τοΣάββατο 19 Οκτωβρίου περπατάμε για την Ελευθερία σε 17 πόλεις της Ελλάδας παράλληλα με άλλες 50 χώρες του κόσμου. Φέτος, στην Αθήνα το Walk for Freedom συνδιοργανώνεται από την Α21, το Fashion Revolution Greece και το Raise Your Voice, ενώ την υποστήριξή του στη δράση εκφράζει το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. H πορεία Walk For Freedom πραγματοποιείται παγκοσμίως για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21. Σκοπός της δράσης Walk For Freedom είναι η αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και για την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας.

Το Walk For Freedom δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας, αλλά μια δράση στην οποία τα άτομα περπατούν σε μια σειρά σιωπηλά, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στα “δίχτυα” του οργανωμένου εγκλήματος. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 17:00 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου. Η πορεία θα περάσει από την οδό Ερμού, με στάση στη Βουλή των Ελλήνων και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικό με το human trafficking. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους. Η πορεία θα διεξαχθεί και σε άλλες 17 πόλεις, μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καρδίτσα και Πάτρα.

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα ακτιβισμού στο χώρο της μόδας διεκδικώντας μια πιο δίκαιη, ασφαλή, καθαρή και διαφανή βιομηχανία μόδας. Θέτουμε ένα ερώτημα: #WhoMadeMyCLothes. Αγαπάμε την μόδα αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να γίνονται αιτία εκμετάλλευσης των ανθρώπων και καταστροφής του πλανήτη μας. Ζητάμε ριζικές και επαναστατικές αλλαγές. Αυτό είναι το όνειρο μας.

Στο Φεστιβάλ Raise Your Voice ενώνονται οι φωνές 52 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων με ένα μήνυμα: ‘Κάνε τη Σύνδεση: Εμπορία Ανθρώπων’. Στις 24-26 Απριλίου 2020 δημιουργοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το κόσμο συναντιούνται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να κάνουμε τη σύνδεση και να βάλλουμε ένα ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ενώνοντας τις ιστορίες μας μαζί με πολίτες τρίτων χωρών σε μια μεγάλη πολιτισμική και πολιτιστική γιορτή κοινωνικής ένταξης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια 
κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να προσφέρει μέσα από τις δράσεις του υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα της σύγχρονης αυτής μάστιγας.

Τη φετινή χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην Καμπάνια Ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει του πολίτες για τους κινδύνους θυματοποίησης, τα δικαιώματά τους και τους τρόπους πρόσβασης σε βοήθεια, προστασία και πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δεδομένα οι γυναίκες και τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας ή άλλων μορφών εμπορίας ως αποτέλεσμα συνθηκών φτώχειας, διακρίσεων, βίας, ένοπλων συγκρούσεων στις χώρες τους και έλλειψης εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα η εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δείχνει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα εμπορίας είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση είτε ως απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εξάρτησης από ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους. Στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παιδιών προσφύγων και μεταναστών που εξαφανίζονται από δομές προσωρινής φιλοξενίας δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Οργανισμός καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σε κίνδυνο εμπορίας είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και αγάπη καθώς και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και συντονίζεται από το ΕΚΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξήχθησαν από τις αναφορές που έχουν υποβληθεί στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 31 Ιουλίου 2019, 82 άτομα έλαβαν υπηρεσίες προστασίας ή εντοπίστηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Από τα 82 αυτά άτομα, τα 58 είναι γυναίκες και κορίτσια, τα 16 είναι άντρες και αγόρια, τα 2 είναι διεμφυλικά άτομα και στα 6 το φύλο δεν έχει καταγραφεί στις Φόρμες Αναφοράς στον ΕΜΑ. Από τις γυναίκες, 5 ήταν κατά την υποβολή της αναφοράς σε κατάσταση εγκυμοσύνης ενώ οι 13 βρίσκονται στην Ελλάδα με τα τέκνα τους, παρουσιάζουν δηλαδή αυξημένη ευαλωτότητα.

Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, αλλά και στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE) και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στο press@hamogelo.gr ή στο +210 3306 140.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία

Η έκταση της εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά με αξιόπιστο τρόπο τα διαθέσιμα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σπάνια συγκρίσιμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς σε ετήσια βάση:
● σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 2.45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα (UNODC) εκ των οποίων 1.2 εκατομμύρια είναι παιδιά (UNICEF)
● 800.000 άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας εντός των συνόρων της χώρας τους (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)
● Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως γυναίκες και παιδιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: