4 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων 4 Οκτωβρίου

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Μια ημέρα αφιερωμένη στις δράσεις για τα δικαιώματα και το ευ ζην των απανταχού τετράποδων και δίποδων, άγριων και κατοικίδιων. Είναι η γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα. Αν και αρχικά  ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να ευθυγραμμιστεί με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.
Η εκδήλωση μεταφέρθηκε για τις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Κάθε χρόνο ο Ζίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε και πέτυχε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.
Από το 2003, επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το Naturewatch, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος

Απώτερος σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι «να αυξήσει την κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Το χτίσιμο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων, κινητοποιώντας το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα».

Πολιτική φιλοζωία

adespota
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη σημερινή ημέρα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει αφετηρία μιας νέας πορείας της πολιτικής φιλοζωίας στην Ελλάδα. «Η ριζική αλλαγή στη σχέση μας με τα ζώα είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, της 6ης μαζικής εξαφάνισης των ειδών, για τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας».
Οι άξονες
1.         Νομιμότητα: τα δικαιώματα των ζώων που θεμελιώνονται στον ελληνικό νόμο και στις οδηγίες της ΕΕ να τηρούνται απαρέγκλιτα και αυστηρά, για όλα τα ζώα – τα ζώα συντροφιάς, τα «παραγωγικά» ζώα και την άγρια ζωή. Ιδίως στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, χρειάζονται πόροι και εξουσίες για μια μαζική πολιτική συλλογής, φιλοξενίας, στείρωσης και υιοθεσίας αυτών των ζώων από κρατικές και τοπικές υπηρεσίες. Η αστυνομία θα πρέπει να διευκολυνθεί να κάνει ακόμα καλύτερα το έργο που ήδη κάνει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, με την ίδρυση ειδικής διεύθυνσης για την αστυνόμευση της ευζωίας των ζώων.
2.         Διαφάνεια: οι πολίτες έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στα σφαγεία, στα εκτροφεία, στις κτηνοτροφικές μονάδες, στα pet shop. Η διαφάνεια μπορεί να εξασφαλισθεί με την αξιοποίηση του διαδικτύου και συστημάτων τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV).
3.         Δίκαιη τιμολόγηση: στην τιμή όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών οφείλει να ενσωματωθεί σταδιακά το περιβαλλοντικό και κλιματικό τους κόστος. Δεν είναι δυνατό το κόστος της ρύπανσης να το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία, και μάλιστα όσοι υφίστανται βαρύτερα τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης (οι πιο φτωχοί και οι επόμενες γενιές). Ζητάμε αμέσως οι επιδοτήσεις και οι φόροι να εξαρτώνται από το πόση ζημιά προκαλεί στο περιβάλλον κάθε τρόφιμο, προϊόν και υπηρεσία.
4.          Τεχνολογία: στο πλαίσιο της αναγκαίας στροφής προς μία κατά βάση φυτοφαγική δίαιτα, χρειάζεται να προωθηθούν τα φυτικά προϊόντα που υποκαθιστούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά κ.λπ. Όσο πιο εύκολα αυτά τα προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο προς το πιάτο μας, τόσο θα μικραίνει η πίεση στην άγρια ζωή και στα «παραγωγικά» ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: