6 Οκτωβρίου 2019

Διπλωματικό «οχυρό» από ΗΠΑ – Γαλλία κατά της νέας τουρκικής «εισβολής» στην κυπριακή ΑΟΖ

Στήριξη στην Κύπρο προσέφεραν ΗΠΑ - Γαλλία την ώρα που κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αύριο μεταβαίνει εκτάκτως στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Δένδιας. Παρέμβαση και από Ρωσία.

Απανωτά «χτυπήματα» δέχεται τις τελευταίες ώρες η Τουρκία με αφορμή την προκλητικότητα που επιδεικνύει στην κυπριακή ΑΟΖ με τις παράνομες γεωτρήσεις.

Μετά τις δηλώσεις στήριξης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο παρενέβη και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έσπευσε να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή και Ρωσία παρενέβη με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την ανησυχίας για την αύξηση της έντασης.

Στο πλευρό της Κύπρου οι ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα έστειλε σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τις παράνομες γεωτρήσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κατανοεί απολύτως τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν.

«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πομπέο προσθέτοντας: «Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις».

Την ώρα πάντως που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7, οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Κύπρου.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κατά της Τουρκίας

Μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων, ήρθε σήμερα να πάρει τη «σκυτάλη» και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ.

«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από την Αθήνα. «Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ’ αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Στήριξη Μακρόν

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρό επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του.

Οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Σημειώνει, τέλος, πως ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Ρωσική παρέμβαση

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία της για την αύξηση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου

«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι «υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου».

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό», καταλήγει.

Στην Κύπρο εκτάκτως ο Δένδιας

Η συνεχής τουρκική προκλητικότητα οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, εκτάκτως στην Κύπρο.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός Ελλάδας- Κύπρου υπό το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 Οκτωβρίου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: