9 Οκτωβρίου 2019

Τρόποι μείωσης του σωματικού λίπους

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


  1. Ξεκινήστε προπονήσεις με αντιστάσεις. Η προπόνηση με αντιστάσεις (π. χ βάρη) έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας έως και 10%,μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού αλλά και του σπλαχνικού λίπους και σε αύξηση της άλιπης μάζας σώματος πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα.
  2. Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες  μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας, να μειώσει την τάση για κατανάλωση λίπους και ζάχαρης, να διατηρήσει ή και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, να αυξήσει το βασικό μεταβολισμό μέσω της θερμογένεσης και να μειώσει το σπλαχνικό λίπος.
  3. Προσπαθήστε για ένα επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες ανά ημέρα εμφανίζουν διαταραχές στις συγκεντρώσεις των ορμονών οι οποίες σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης. Αποτέλεσμα πολλές φορές η υπερκατανάλωση τροφής και η αύξηση του σωματικού λίπους. Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για ενήλικες 25-64 ετών οι 7 έως 9.
  4. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αυξάνουνε το αίσθημα κορεσμού και μειώνουνε την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα έπειτα από την κατανάλωση τους. Επίσης έχουνε συσχετιστεί με μείωση στο συνολικό σωματικό λίπος καθώς και με ευκολότερη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα πλήρη δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι.
  5. Μειώστε της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων. Έρευνες έχουνε δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνει το αίσθημα της πείνας, οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος, ενώ συνήθως έχουνε και πολύ χαμηλή διατροφική αξία. Τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι τα μπισκότα, τα διάφορα γλυκά, οι χυμοί με ζάχαρη, τα έτοιμα κέικ, τα πατατάκια, το junk food.
  6. Αερόβια άσκηση. Το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο αποτελούνε δύο πολύ δημοφιλής τύπους αερόβιας άσκησης. Μελέτες έχουνε δείξει ότι η υιοθέτηση ενός προγράμματος αερόβιας προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους, σε μείωση της περιφέρειας μέσης και σε ελαφριά αύξηση της μυϊκής μάζας.
  7. Καταναλώστε καφέ. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη εμφανίζει έως ένα βαθμό  λιποδιαλυτική δράση, ενώ για κάποια ώρα έπειτα από την  κατανάλωση της παρατηρείται αυξημένος μεταβολικός ρυθμός. Επίσης η υψηλή πρόσληψη της πιθανόν να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας απώλειας βάρους.
  8. Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών βακτηρίων. Ως προβιοτικά ορίζονται «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν καταναλώνονται ασκούν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου πέραν της επίδρασης της συνολικής διατροφής. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το γιαούρτι, η κομπούχα κ.α . Πέρα από τις τροφές στο εμπόριο κυκλοφορούνε και πολλά σκευάσματα προβιοτικών για άτομα τα οποία για διάφορους λόγους δε μπορούνε να τα προσλάβουνε μέσω της διατροφής τους. Η αυξημένη πρόσληψη τους λοιπόν έχει φανεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους και συνολικού λίπους σε υγιείς ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: