3 Οκτωβρίου 2019

Από την «αυτοοργάνωση» στη διαχείριση και την ενσωμάτωση… ένα «πάρκο Χριστουγέννων» δρόμος

Σαββίδης Παναγιώτης
Αφού είχαν αυτοαναγορευτεί σε «αυτοοργάνωση» πολιτών και τοποθετήθηκαν μόνοι τους στα «κοινωνικά κινήματα», με αναφορές ότι θα ελέγχουν και θα πιέζουν την εξουσία για την εφαρμογή «καλών» πολιτικών, σήμερα έχουν δεθεί στο άρμα της νέας διοίκησης του δήμου Κατερίνης με δήμαρχο τον Κώστα Κουκοδήμο (Ν.Δ.) και από «ενεργοί» πολίτες μέσο του «εθελοντισμού»  μετατρέπονται  σε  «συμπληρωματικοί» πολίτες.

Από τις πρώτες ανακοινώσεις του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου  ήταν, ότι σταματάει το «χριστουγεννιάτικο χωριό» που διοργάνωνε ο δήμος Κατερίνης στο πάρκο της πόλης και θα γίνει συνδιοργανωτής του «χωριού»  στον Καπνικό Σταθμό έδρα της «εθελοντικής ομάδας δράσης», που εδώ και κάποια χρόνια και μάλιστα πρώτοι  φτιάχνει το δικό της «χριστουγεννιάτικο χωριό».
Ναι ένα «χριστουγεννιάτικο χωριό» να υπάρχει σε μια πόλη και  όχι δύο, για να χαρούν κυρίως τα παιδιά εκείνες τις ημέρες και να  είναι αυτός ο χώρος ο καπνικός σταθμός αφού η «εθελοντική ομάδα δράσης» πρωτοπόρησε σε αυτό το κομμάτι.
Αλλά κάποια πράγματα που αλλοιώνουν παλιότερες προθέσεις, κάποιοι γρήγοροι τακτισμοί και κινήσεις, που δείχνουν ότι κάποιοι από καιρό ήταν έτοιμοι για αυτό, δείχνουν ότι υπήρχαν συμφωνίες σε άλλο χρόνο, όχι στο φως, που τώρα πρέπει να εξαργυρωθούν.
Καταρχάς αυτό το χωριό που ήταν φτιαγμένο από το μεράκι εθελοντών συμπολιτών μας, που κόντρα σε δυσκολίες, αφιέρωσαν χρόνο για να στηθεί κάτι πρωτοποριακό για την πόλη μας, με όρους «αυτοοργάνωσης», «διεκδίκησης», όπως έλεγαν κάποιοι, πως γίνεται να εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου, να το οικειοποιείται, να το κάνει δικό του, να μπαίνει  συνιδιοκτήτης. 
Είναι άλλο ο δήμος να βοηθάει μια προσπάθεια πολιτών υλικά, ηθικά, οικονομικά και άλλο να οικειοποιείται μια προσπάθεια.
Και για να είμαστε δίκαιοι, όχι από μόνος του, με την συνδρομή στελεχών της «εθελοντικής ομάδας δράσης» που φαίνεται αλλάζουν φιλοσοφία και γίνονται συμπληρωματικό τμήμα της τοπικής εξουσίας, της τοπικής διοίκησης, με ότι συνεπάγεται αυτό, σε σχέση με αυτά που διακήρυτταν περί «αυτοοργανωμένων» πολιτών και τα υπόλοιπα.
Εδώ να θυμίσουμε ότι το φλερτ της «εθελοντικής ομάδας δράσης» με τον χώρο της τοπικής διοίκησης είχε ξεκινήσει από πέρυσι. Μην πούμε από πολλά χρόνια πριν.
Μάλιστα σε μια λογική συναλλαγής είχαν  πει στελέχη της. Όποια δημοτική παράταξη τους υποσχεθεί ότι θα κάνει αντιδημαρχία «εθελοντισμού» και θα έβαζε  άνθρωπο τους για αντιδήμαρχο, φτιάχνοντας παράλληλα και  μερικές θέσεις εργασίας που θα εργάζονταν άτομα της «ομάδας» θα στήριζαν την παράταξη. Για αυτό τον λόγο η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων είχαν βρεθεί προεκλογικά με την «εθελοντική ομάδα δράσης» για να συζητήσουν αυτή την πρόταση.
Ας πάμε στο θέμα που θέλουμε να αναδείξουμε.
Καταρχάς μπορεί ένας δήμαρχος να  αποφασίζει μόνος του και μάλιστα να είναι ειλημμένη απόφαση  χωρίς να συζητηθεί κάτι τέτοιο, αν όχι στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στον αντίστοιχο δημοτικό οργανισμό και τις υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη για την διεξαγωγή του χριστουγεννιάτικου χωριού στο πάρκο Κατερίνης για την κατάργηση του;
Εισηγήθηκε πουθενά ο δήμαρχος, έγινε πουθενά συζήτηση, εξηγήθηκαν οι λόγοι σε αρμοδίους και μη, ένας αποφασίζει με το έτσι θέλω;
Είναι ένα δείγμα αυτό για το πόσο δημοκρατικά θα διοικηθεί ο δήμος, όχι ότι οι προηγούμενοι είχαν δώσει δείγματα γραφής ως προς αυτού.
Είναι προφανές ότι υπήρχε  προεκλογική συμφωνία  και άρα συναλλαγή  κάτω από το τραπέζι, το «πάρκο των χρωμάτων» να καταργηθεί και ο δήμος οργανικά να εντάξει το «χριστουγεννιάτικο χωριό» της «εθελοντικής ομάδας δράσης» στο εορταστικό του πρόγραμμα.
Για αυτό όλοι κινήθηκαν γρήγορα σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό, από την δήλωση  του δημάρχου ότι το «πάρκο των χρωμάτων» δεν θα λειτουργήσει φέτος, μέχρι την γρήγορη συγκρότηση  επιτροπών από την μεριά της «ομάδας», με τις υπηρεσίες του δήμου να έχουν ήδη αναλάβει εργασίες για την διαμόρφωση και την επέκταση του χώρου.
Το «χριστουγεννιάτικο χωριό» της «εθελοντικής ομάδας δράσης» που θα γίνει και το χριστουγεννιάτικο χωριό του δήμου Κατερίνης που μέχρι τώρα ήταν κτήμα του λαού της πόλης μας, που έβαζαν προσωπική εργασία και μεράκι, και για αυτό περηφανευόταν και ήταν η ιδιαιτερότητα του αυτό, τώρα θα χτιστεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου, θα αναλάβει  όλες τις προμήθειες όλων των υλικών, κατασκευαστικές εργασίες, διαμόρφωση χώρου, κτλ.
Με λίγα λόγια το χριστουγεννιάτικο χωριό της «εθελοντικής ομάδας δράσης » χαρίζεται στον νέο δήμαρχο και γενικά στον δήμο και από κατάκτηση ανιδιοτελών «αυτοοργανωμένων» πολιτών όπως είχαν  αυτοαναγορευτεί  στελέχη της «ομάδας»  κόντρα στους «κακούς» τοπικούς άρχοντες και στην εξουσία, τώρα γίνεται οργανικό τμήμα της τοπικής εξουσίας και εξωραϊσμού  της νέας πολιτικής του δήμου που κινείται στις ράγες της προηγούμενης διοίκησης με έναν δήμο που θα διοικείται σαν επιχείρηση, σαν Α.Ε.
Προφανώς τώρα είναι όλα καλά στον δήμο Κατερίνης που ουκ λίγες φορές στελέχη της «εθελοντικής ομάδας δράσης» έκαναν κριτική και με σκληρές εκφράσεις σε επιλογές της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης. Αλλά τι άλλαξε άραγε με την νέα διοίκηση και όλα είναι μέλι γάλα?
Μήπως η κριτική της «ομάδας» γίνεται μέχρι να πραγματοποιηθούν τα «θέλω» της και να υλοποιηθούν  οι πραγματικές επιδιώξεις της;
Μήπως και η προηγούμενη δημοτική διοίκηση αν αναλάμβανε το «χριστουγεννιάτικο χωριό» τότε ο δήμαρχος  θα ήταν καλός και όλα καλά?
Το «Χριστουγεννιάτικο χωριό» δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν.
Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν και δούλεψαν για αυτό, όχι για να το οικειοποιηθεί ο κάθε δήμαρχος και δημοτική διοίκηση, ούτε να γίνει το όχημα κάποιων ώστε σαν «ειδικοί» να αμείβονται και να ασκούν εξουσία μέσα από  αντίστοιχο οργανισμό του δήμου.
Τέτοιους θεσμούς ονειρεύονται στελέχη της «εθελοντικής ομάδας δράσης», κάτι που είδαμε και περιγράψαμε πιο πάνω με την πρόταση τους για αντιδημαρχία «εθελοντισμού», που οι ίδιοι σαν «ειδικοί» που λένε ότι είναι, θα είχαν τα ηνία.
Δεν πρέπει με τέτοιους τρόπους να κατευθύνονται ψήφοι και να ξεπλένονται πολιτικές στον δήμο που είναι εις βάρος των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Οι δήμοι που αποδέχονται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και δεν αντιδρούν, γίνονται το μακρύ χέρι της κεντρικής αστικής εξουσίας και διευκολύνουν το αντιλαϊκό της έργο.
 Μετατρέπονται  σε φορομπηχτικοί δήμοι, προάγουν την «ιδέα» της ανταποδοτικότητας για να βάζει ο λαός το χέρι στην τσέπη  όλο και ποιο βαθιά (βλ. τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμού), γίνονται διαχειριστές της πολιτικής της φτώχειας και του εκμαυλισμού συνειδήσεων μέσα από την συναλλαγή και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Τέτοιους δήμους θέλουν να διαχειριστούν κάποια στελέχη της «εθελοντικής ομάδας δράσης» και θέλουν να το κάνουν αυτό μέσο του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» και γενικά μέσα από την «δράση» τους που τελικά δεν είναι τόσο «εθελοντική» και  αντισυστημική όταν αναζητούν ανταλλάγματα ή παραδίδουν στον δήμο ένα έργο που δούλεψε πραγματικά εθελοντικά κόσμος για αυτό.
Τελικά η «εθελοντική ομάδα δράσης» από ανάχωμα που ήθελε να ήταν στην εξουσία και στις κακές πολιτικές γίνεται προγεφύρωμα για αυτήν.
Βέβαια δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό, από τον καιρό που έκανε  τον κινηματικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι είχαν αυτοχαρακτηριστεί σε άλογα για να τρέχουν μέσο της «ομάδας» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την «αυτοοργάνωση» στην διαχείριση και την ενσωμάτωση …ένα «πάρκο Χριστουγέννων » δρόμος.
Και έχουμε ακόμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: