1 Οκτωβρίου 2019

ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ: Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Μακεδονίας

Γ.Γ. Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς: «Να αναδείξουμε Όλυμπο και Δίον, 
διότι προσδιορίζουν την ελληνική μας ταυτότητα»
Ως «παγκόσμια τοπόσημα» της Ελλάδας που πρέπει να αξιοποιηθούν, χαρακτήρισε τον Όλυμπο και το Δίον ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «συμπόσιο Αλεξάνδρου του Φιλίππου» που παρατέθηκε στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, το βράδυ του Σαββάτου, 28/9/2019, στο πλαίσιο αναβίωσης του αρχαίου θεσμού «Ολύμπια εν Δίω», που διοργανώνονται για 8η χρονιά στον Δ.Δίου-Ολύμπου.

Να αξιοποιηθεί ο Όλυμπος και το Δίον όχι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους αλλά και για λόγους εθνικής ταυτότητας
Συγκεκριμένα, χαιρετίζοντας στο συμπόσιο ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω την πολύ φιλόξενη πόλη σας για την πρόσκληση. Εκ μέρους τής ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες αλλά και να καλωσορίσουμε τις ξένες αποστολές από 17 Χώρες που ήρθαν εδώ.
Οι εκδηλώσεις αυτές, όπως είναι τα Ολύμπια εν Δίω, δείχνουν τον πολιτισμό και πώς αυτός ήταν πάντοτε συνυφασμένος με τον αθλητισμό, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Ως Χώρα έχουμε κάποια παγκόσμια τοπόσημα όπως είναι η αρχαία Ολυμπία, όπως είναι ο Μαραθώνας, όπως είναι εδώ ο Όλυμπος και το Δίον καθώς και πολλά άλλα τα οποία είναι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να το επικοινωνήσουμε, διότι αυτά είναι που ακριβώς προσδιορίζουν την ελληνική μας ταυτότητα. Και αυτό είναι που μπορούμε σήμερα, με σύγχρονες μεθόδους, να κάνουμε, να αξιοποιήσουμε δηλαδή όχι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους αλλά και για λόγους εθνικής ταυτότητας. Και εφόσον είμαι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού να αναφέρω και την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει το υπουργείο μας σε θέματα αθλητικού τουρισμού, μέσα στα οποία η Πιερία, μιας και βρισκόμαστε εδώ, και  ο Όλυμπος αποτελούν ένα πολύ διδακτικό παράδειγμα.
Θα ήθελα, λοιπόν, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, για την πρόσκληση, για τη φιλοξενία αλλά και να ευχηθώ: Του χρόνου να είμαστε ακόμη περισσότεροι εδώ να ξαναγιορτάσουμε τα Ολύμπια εν Δίω. Ευχαριστώ πολύ».
Πέρα από τους διοργανωτές, στο συμπόσιο χαιρέτισαν ακόμη ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Ολύμπια εν Δίω - Οι Ολυμπιακοί αγώνες τής Μακεδονίας
Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώθηκε φέτος, για 8η συνεχή χρονιά, η «Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού», με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο: «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».
Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμιά από τις εννέα Πιερίδες Μούσες  που ήταν κατά τη Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, καθώς και με τον ίδιο τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: