9 Οκτωβρίου 2019

Πλατανόδασος, όχθες Πέλεκα: Ένα δώρο της φύσης που κακοποιείται

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωάννου

Το χάλι που επικρατεί σε όλο το Πλατανόδασος από το Σβορώνο μέχρι τη Νέα Έφεσο δεν αποτελεί είδηση. Ένα από τα δώρα της φύσης κακοποιείται εδώ και χρόνια από τους ίδιους τους πολίτες. Οι εικόνες γνωστές, ένας απέραντος σκουπιδότοπος, κίνδυνος για το περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων.

Ασχοληθήκαμε εκατοντάδες φορές μ’ αυτό το θέμα στην τριακονταετή μας παρουσία στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», κάθε άλλο υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους όμορους δήμους Κατερίνης και Δίου αλλά δυστυχώς οι παρεμβάσεις ήταν πυροσβεστικού και μόνο χαρακτήρα.

Το πρόβλημα βέβαια δε λύθηκε. Απεναντίας επιδεινώθηκε. Η κατάσταση χρονίζει. Η άποψή μας είναι ότι «το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν». Μ’ αυτή τη λογική τα μέτρα πρόληψης των υπηρεσιών αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.
Συνομιλήσαμε με τους δύο αρμόδιους αντιδημάρχους των δύο δήμων, Κυριακίδη και Κουριάτη και μας δήλωσαν ότι σύντομα θα γίνουν πράσινες ζώνες ένθεν και ένθεν της κοίτης του ποταμού και θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Χωρίς να αμφιβάλλω για την πολιτική τους βούληση και την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, έχω τις επιφυλάξεις μου γιατί έζησα το «δράμα» για 30 χρόνια και το βλέπω σήμερα στην πιο τραγική του μορφή.
Επειδή δεν μ’ αρέσει να καταγγέλλω και να καταγράφω αλλά και να προτείνω όχι ως ειδήμων αλλά με την ιδιότητα ως πολίτη οπλισμένου με την εμπειρία χρόνων πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, θα πρότεινα την τοποθέτηση κάδων στα επίμαχα σημεία άμεσα.

Όταν π.χ. ένας κάτοικος της Νέας Εφέσου χωρίς να διαθέτει μέσο, οφείλει να διανύσει 20 και πλέον χιλιόμετρα για να πετάξει αντικείμενα που δεν δέχονται τα απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου, δεν θα το πράξει όσο καλή θέληση κι αν έχει.

Οι δήμοι θέσπισαν κάποιους κανόνες αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν χάρις στην απροθυμία των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι ο πολίτης θέλει τον δήμο στην υπηρεσία του κι όχι αντίστροφα.

Ας δείξουν κατανόηση και οι υπηρεσίες. Είναι απλό έως ότου γίνουν οι πράσινες ζώνες να τοποθετηθούν κάδοι που θα δώσουν μια λύση.

Αναδημοσίευση από την "ΤΟΠΙΚΗ της Πιερίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: