1 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΗ: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση οφειλών – Μειωμένες προκαταβολές – Παραδείγματα

Με μια νέα, αυτοματοποιημένη, ρύθμιση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα (01.10.2019), η ΔΕΗ ελπίζει πως θα δώσει κίνητρα στους οφειλές της για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Έτσι, ελπίζει επίσης, να πάρει και οικονομική ανάσα και να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Η νέα ρύθμιση για οφειλές στη ΔΕΗ προβλέπειχαμηλότερες προκαταβολές, που δεν θα ξεπερνούν το 20% ή το 30%, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει περισσότερες δόσεις. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%-50%.

Το σημαντικό είναι πως η διαδικασία έγκρισηςείναι αυτοματοποιημένη. Με μια αίτηση στακαταστήματα της ΔΕΗ, θα γίνεται η ένταξη στη ρύθμιση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ, τηνταυτότητά τους και τον ΑΦΜ τους.

Από την άλλη Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, όσοι θέλουν να κάνουν ρύθμιση στη ΔΕΗ θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και τηλεφωνικά στο 11770. Σε επόμενη φάση στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται και ηλεκτρονικά

Οι προκαταβολές
Το ύψος της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει ο καταναλωτής εξαρτάται από τις δόσεις που θα επιλέξει. Αν το χρέος είναι 500 ευρώ και το χρέος εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, η προκαταβολή θα είναι 10%.
Για χρέος από 500 έως 1.000 ευρώ και εξόφληση σε οκτώ δόσεις, ηπροκαταβολή είναι και πάλι 10%. Για εξόφληση σε 12 δόσεις μιας οφειλής από 1.000 έως 2.000 ευρώ, η προκαταβολή θα είναι 15%. Το ποσοστό αυξάνεται έως το 30% για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και ανάλογα με το ύψος τωνδόσεων.
Δείτε παραδείγματα στον πίνακα
Πως να υπολογίσετε τη δόση
Ο καταναλωτής μπορεί έτσι να υπολογίσει τις δόσεις που θέλει να πληρώνει και το ύψος τους, πριν κάνει την αίτηση και χωρίς να χρειαστεί να… περιμένει.
Για παράδειγμα, για οφειλή 500 ευρώ η προκαταβολή είναι 50 ευρώ και η μηνιαία δόση 90 ευρώ, για 1.000 ευρώ προκαταβολή 100 ευρώ και δόση 113ευρώ.
Δείτε τα παραδείγματα
Οι προϋποθέσεις και το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Προϋπόθεση για να μείνει κάποιος στη ρύθμιση είναι να πληρώνει εμπρόθεσμα τόσο τις δόσεις όσο και τους νέους λογαριασμούς.

Οι πελάτες που έχουν μπει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή́ τους, όπως και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας.

Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά́ έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: