4 Οκτωβρίου 2019

Κακοκαιρία με προβλήματα σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση για το Σάββατο

Ισχυρή χαλαζόπτωση πλήττει περίπου από το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του πινκ-πονγκ έπεσε και στο κέντρο της Αθήνας. Η χαλαζόπτωση ανά περιοχή ήταν σχετικά σύντομη, όμως με εξαιρετική σφοδρότητα.
Το σκηνικό του καιρού επιδεινώνεται από το μεσημέρι και τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις, συνοδεία ενισχυμένων ανέμων. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέτωπο της κακοκαιρίας, όπως αναμένεται, θα κινηθεί προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά, σαρώνοντας στο πέρασμά της σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια, εξαιρουμένης ίσως της Κρήτης.
Ο Νομός Αττικής, όπως όλα δείχνουν, επηρεάζεται από την κακοκαιρία. Συγχρόνως, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να υπάρξουν λασποβροχές. Μετά τη διέλευση του μετώπου, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει. Αντίθετα, πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα σημειωθούν στην Κρήτη.
Καταστροφές σε καλλιέργειες στα Τρίκαλα
Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου των Τρικάλων, από την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα. «Έχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.
Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο στο νομό Ιωαννίνων
Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, η οποία συνεχίζεται. Από θαύμα γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του. Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του. Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη
Έντονα καιρικά φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες πλήττουν την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν την Π.Ε Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό, να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων για σήμερα. Προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν στην Αγία Ευφημία και στο Νύφι, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια και σπίτια, ενώ ήδη μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί.
Τεράστιες καταστροφές στην Ηλεία
Το μπουρίνι πέρασε το μεσημέρι από τον Πύργο και την γύρω περιοχή και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Από την ξαφνική νεροποντή προκλήθηκαν ζημιές και πτώσεις αντικειμένων και δέντρων. Μάλιστα, σε κάποια σημεία έπεσε και το ρεύμα.
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Μαγνησία
Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει από τις 10.45 τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρές ριπές ανέμων, αστραπές και βροντές.
Η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, έχει σκοτεινιάσει και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά και με αναμμένα φώτα. Η ισχυρή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.
Στερεά Ελλάδα: Πλημμύρισαν σπίτια, επενέβη η Πυροσβεστική
Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα από το πρωί της Παρασκευής στην Ανατολική Στερεά, με χαλάζι σε περιοχές της Φωκίδας και πολύ έντονες καταιγίδες, σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια, ενώ στην Ευρυτανία, είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους.
Στη Φθιώτιδα, ήταν πολύ έντονες οι καταιγίδες σε όλο το νομό, με τους ουρανούς να «ανοίγουν» στο Δήμο Καμένων Βούρλων και Στυλίδας. Μάλιστα στην Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου η Πυροσβεστική δέχτηκε τρεις κλήσεις προκειμένου να απομακρύνει τα νερά που πλημμύρισαν τρεις κατοικίες. Επίσης στο δρόμο Ρεγγινίου προς Καλλίδρομο, έφυγαν πέτρες στο οδόστρωμα με μηχάνημα του Δήμου να επεμβαίνει για την απομάκρυνσή τους. Προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους της Άγναντης σημειώθηκαν επίσης εξαιτίας της νεροποντής.
Στην ανατολική Φθιώτιδα, είχαμε και την εκδήλωση πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα σε εξωτερικό πίνακα οικίας στον Αχινό. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν είχαμε κάποια μεγαλύτερη ζημιά. Γενικότερα, συνεργεία των Δήμων σε όλο το νομό που είχαν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας, επενέβησαν για βουλωμένα φρεάτια, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν άλλα προβλήματα.
Στην ορεινή Παρνασσίδα σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μέσα στην Αμφίκλεια ο υδράργυρος ήταν μόλις στους 13ο όλο το πρωί. Ανάλογα φαινόμενα με δυνατή βροχή και καταιγίδες σημειώθηκαν σε περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Στην Ευρυτανία είχαμε επίσης έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα η Πυροσβεστική επενέβη και για πτώση δέντρου πριν τη σήραγγα «Παύλος Μπακογιάννης» προκειμένου να το απομακρύνει από το οδόστρωμα.
Η πρόγνωση του καιρού για αύριο
Ο καιρός αύριο θα συνεχίσει να είναι βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα θα πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ θα σημειωθεί και μικρή πτώση στη θερμοκρασία.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θράκη, φαινόμενα που σταδιακά θα σταματήσουν και ο καιρός θα γίνει καλύτερος.
Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα και πιθανώς πρόσκαιρα στη Δυτική Κρήτη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί:
- στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς,
- στη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 22,
- στην Ήπειρο από 9 έως 24 βαθμούς,
- στην Κεντρική Ελλάδα από 9 έως 26, στη Δυτική και
- στη Νότια Ελλάδα από 15 έως 25 βαθμούς,
- στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 27,
- στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 βαθμούς και
- στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Βορειοδυτικό ρεύμα εντάσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ θα επικρατήσει στο Ιόνιο.
Στην Αττική αναμένεται βελτιωμένος καιρός, με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ στο Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 18 έως 25 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στα ανοικτά του Θερμαϊκού τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: