2 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας για τους εμβολιασμούς


Ο εμβολιασμός συνιστά μείζονος αξίας παρέμβαση η οποία συμβάλλει καίρια στην προστασία από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Με την πραγματοποίηση του εμβολιασμού προλαμβάνονται 2-3 εκ. θάνατοι κάθε χρόνο.

Η ύπαρξη σημαντικού αριθμού εμβολιασμένων ατόμων σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ύπαρξη και διάδοση μη τεκμηριωμένων απόψεων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους συνιστά φαινόμενο με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την συλλογική υγεία.

Όσον αφορά τη γρίπη, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια που σκοτώνει περίπου 300.000-500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 154 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018 – 2019.

Παράλληλα εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης 374 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατική Θεραπείας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης των πιθανοτήτων νόσησης κάποιου από βαριά γρίπη και μετάδοσης της νόσου στους άλλους

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία, καθώς
και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν.

Οι επαγγελματίες υγείας επίσης αποτελούν ομάδα η οποία είναι εκτεθειμένη στον ιό της γρίπης και θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Καλούμε τους συναδέλφους, καθώς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα και να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης θωρακίζοντας τους εαυτούς μας, τις οικογένειες μας και συνολικά την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: