18 Νοεμβρίου 2019

«Φιλοσοφικό Καφενείο» Ε.Π.Μ. Κατερίνης ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Η ενημέρωση του Πιερικού κοινού στις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης, σε συνδυασμό με εισηγήσεις-παρουσιάσεις επίκαιρων θεμάτων από πρόσωπα που κατάγονται από τον τόπο μας και διαπρέπουν παράλληλα τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στον παγκόσμιο ορίζοντα της έρευνας και τεχνολογίας, αποτελούν για την φιλοσοφική ομάδα «Φιλοσοφικό Καφενείο» της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, βασικό και πρωτοκυρίαρχο θεματολόγιο της λειτουργικής της διαδρομής.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η φιλοσοφική εσπερίδα που οργανώθηκε από το «Φιλοσοφικό Καφενείο» το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αστικής Σχολής Κατερίνης, με ανάπτυξη και παρουσίαση του θέματος «Από την ναυσιπλοΐα στην κατανόηση του σύμπαντος».

Εισηγητής και συντονιστής της καθόλα επίκαιρης και άκρως ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, ο αστροφυσικός ερευνητής, Πιεριέας στην καταγωγή, Θωμάς Μπίσμπας.


Την εσπερίδα προλόγισε η συντονίστρια του «Φιλοσοφικού Καφενείου», Παναγιώτα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Εστίας για ανάδειξη του επιστημονικού δυναμικού της Πιερίας και όχι μόνο και γνωστοποίησε το βιογραφικό του διακεκριμένου επιστήμονα. Θωμά Μπίσμπα.

Το βιογραφικό του Θωμά Μπίσμπα.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει διατελέσει ερευνητής στην Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας, στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου, στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα και της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ διετέλεσε και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αυτή τη στιγμή είναι ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας της Γερμανίας.

Η εισήγηση

Ο κ. Μπίσμπας στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στην ιστορία καταμέτρησης του χρόνου, από τα ρολόγια που έλυσαν το πρόβλημα της εύρεσης του γεωγραφικού μήκους στη θάλασσα έως τα ατομικά ρολόγια, ενώ επίσης μίλησε και για το πώς η ακριβής χρονομέτρηση βοηθάει στην κατανόηση του Σύμπαντος. Τόνισε επίσης ότι, η μέτρηση του χρόνου ήταν πάντα βασικής σημασίας στην προσπάθεια του ανθρώπου να ρυθμίσει και να οργανώσει τη ζωή του. Η παρατήρηση της κίνησης του Ήλιου και των ουρανίων σωμάτων θεμελίωσε την έννοια του ημερολογίου και βελτίωσε την κοινωνία και την οικονομία της ανθρωπότητας.

Στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Στην χαιρετιστήρια αναφορά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, εξέφρασε συγχαρητήρια στον ίδιο και ιδιαίτερα στους γεννήτορες του, νιώθοντας υπερηφάνεια που ένας συντοπίτης μας έχει διακριθεί στα πανεπιστημιακά έδρανα πηγαίνοντας μπροστά και την Πιερία. Για το θέμα της εκδήλωσης ανέφερε ότι ο χρόνος είναι αλληλένδετος με την ύπαρξή μας.

Η βραδιά διανθίστηκε μουσικά με την Άννα Δρανίδου στο τραγούδι και τον Χριστόφορο Φορίδη στην κιθάρα.

Τέλος ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ευχαριστεί τον εισηγητή-συντονιστή της εκδήλωσης, αστροφυσικό ερευνητή, Θωμά Μπίσμπα για την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία του, καθώς και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τη βραδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: