20 Νοεμβρίου 2019

Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης αποβλήτων ιματισμού εγκαθιστά πιλοτικά ο Δήμος Κατερίνης

Παράλληλα συνεχίζονται οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων
Το έναυσμα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, στην οποία ο Δήμος Κατερίνης λαμβάνει ενεργά μέρος. Ο λόγος για την τοποθέτηση και πιλοτική - σε πρώτη φάση - εφαρμογή ανακύκλωσης για παλιά ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, χαλιά κ.λ.π.
Ήδη η Αντιδημαρχία Καθαριότητας στοχεύοντας στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων με την εκτροπή μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία μέχρι σήμερα οι δημότες εναποθέτουν ως απορρίμματα στους πράσινους κάδους τοποθέτησε ειδικές κατασκευές κάδων ανακύκλωσης αποβλήτων ιματισμού σε δέκα σημεία της πόλης.
Ειδικότερα, οι δημότες μπορούν να απορρίπτουν τα ανωτέρω υλικά, σε ειδικούς κάδους γαλάζιου χρώματος, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου ως εξής: Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Ελευθερίας (Κεντρική Πλατεία), Πλατεία Μακεδονίας (Δημοκρατίας - Ευκαρπίδη), Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου (Συμβολή με οδό Κύπρου), Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου (Τριποδάκια), Πεζόδρομος Μ.Αλεξάνδρου (θέση Συντριβάνι), Πάρκο Κατερίνης Αστική Σχολή, Καπνικός σταθμός, Ευαγγελικά (Πάρκο).
«Διευρύνουμε τις δράσεις ανακύκλωσης που εφαρμόζονται στον Δήμο μας. Υιοθετούμε και εφαρμόζουμε ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, καθώς όπως έχουμε επισημάνει στόχος μας είναι να γίνει η Κατερίνη πόλη της ανακύκλωσης και οι επιδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα, μπορούν και πρέπει να πολλαπλασιαστούν» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.
Διεύρυνση της ανακύκλωσης
Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης: «Καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα είδη, που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και το οικονομικό συμφέρον των Δημοτών μας.  Προς την κατεύθυνση αυτή θα τοποθετήσουμε δέκα επιπλέον κάδους Ανακύκλωσης Αποβλήτων Ιματισμού, προκειμένου να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης, ενώ θα προχωρήσουμε σύντομα στην ανακύκλωση και των γυάλινων συσκευασιών».
Το πρόγραμμα δράσεων
Παράλληλα, σήμερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης ενημερωτική συνάντηση με φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση αποβλήτων, έγινε επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης Περιβάλλοντος σε σχολεία της Κατερίνης, για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Κατερίνης. Τέλος, ο κος Κυριακίδης παραχώρησε συνέντευξη για τις δράσεις σε τοπικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Με κοινό σύνθημα «Άλλαξε τις συνήθειες σου, μείωσε τα απόβλητά σου», η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, με έμφαση στα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον συνεχίζεται στον Δήμο Κατερίνης ως εξής:
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
12:00 Ενημέρωση σε επαγγελματικούς φορείς (εμπορικό επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος,  τουριστικοί φορείς) και παραγωγούς αποβλήτων για την ορθή διαδικασία της ανακύκλωσης και συλλογής αποβλήτων από επιχειρήσεις στο Δημαρχείο.
10:00-13:00 Επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης στα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ του Δήμου Κατερίνης για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
Δράσεις Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διανομή σχετικού υλικού σε δομές του Δήμου Κατερίνης (Δημ. Ωδείο, Βιβλιοθήκη, Κεντρικό Κτίριο Δημαρχείου, Αθλητικοί χώροι) και σε πολιτιστικούς συλλόγους.
19-22 Νοεμβρίου υπάρχει στην (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας  της Κατερίνης, ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, στο οποίο  οι Δημότες μπορούν να προμηθεύονται έντυπα ενημέρωσης και να ενημερώνονται για τις δράσεις του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EWWR (www.ewwr.eu).

Δεν υπάρχουν σχόλια: