28 Νοεμβρίου 2019

"Μαθήματα ανθρωπιάς και εξωτερικής πολιτικής"


Μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, αλλά και καλής γειτονίας και εξωτερικής πολιτικής παρέδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εκείνος πρώτος μεταξύ όλων των άλλων ξένων ηγετών τηλεφώνησε στον Αλβανό πρωθυπουργό στις 09.02 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού στη γείτονα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τον ενημερώσει ότι μεταβαίνουν στο Δυρράχιο δύο ομάδες της ΕΜΑΚ προκειμένου να συνδράμουν στον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στα συντρίμμια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, μετέβη την ίδια μέρα στα Τίρανα, μετά από την επίσκεψή του στα Σκόπια για να δηλώσει στους γείτονές μας ότι
“Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε του φίλους γείτονές μας”. Πράγματι οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής δύο ανθρώπους.
H σχέση της Ελλάδας και Αλβανίας είναι εξαιρετικά σημαντική, απαιτητική και πλούσια. Εκτός από την εδαφική γειτνίαση, τη συνέχεια των δύο χωρών μέσα στον γεωγραφικό χώρο, οι δυο χώρες μοιράζονται κοινούς τόπους και δεσμούς, όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό, την ελληνική μειονότητα, του Αλβανούς μετανάστες, την οικονομική συνεργασία.
Ο αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας εκτιμάται ότι είναι περίπου 300.000, ενώ 189.000 μέλη των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, δηλώνουν ελληνικής καταγωγής. Συνολικά οι Αλβανοί μετανάστες στη χώρα μας αριθμούν περίπου τις 600.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ ο πραγματικός αριθμός συμπεριλαμβανομένων όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα μπορεί να αγγίζει τις 800.000.
Η Ελλάδα σταθερά για πολλά έτη, ακόμη και μεσούσης της οικονομικής κρίσης (2007-2014)
αποτελούσε τον πρώτο επενδυτή στη γείτονα, ενώ μόνο πρόσφατα παραχώρησε την πρώτη θέση στην Ελβετία, παραμένοντας στη δεύτερη θέση. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην αποστολή εμβασμάτων στην Αλβανία. Μόνο το 2015 και εν μέσω capital controls οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν 480 εκατομμύρια δολάρια στην χώρα τους από την Ελλάδα, ποσό έξι φορές μεγαλύτερο από τα εμβάσματα που φτάνουν στην χώρα από τις ΗΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση δίδει το παράδειγμα στην διεθνή κοινότητα, προσφέροντας τη βοήθειά της άμεσα, ως ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια και αξιοπρεπούς και αξιόπιστου εταίρου στην Ευρωπαϊκή σκηνή.
Φώντας Μπαραλιάκος
Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: