6 Νοεμβρίου 2019

Αμετανόητος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει αθώος και κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία εις βάρος του

Μιχαλολιάκος: "Δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα"
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Για πολιτική σκευωρία και βρόμικη προπαγάνδα έκανε λόγο στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ξεκίνησε να απολογείται στο δικαστήριο λίγο μετά τις 10.00 σήμερα το πρωί. Εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα που βρίσκεται στο δικαστήριο τού φώναξε «σκυλί». Αντίθετα, υποστηρικτές του κατηγορουμένου τον χειροκρότησαν.

Κατά την απολογία του ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι είναι αθώος από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν - εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία - και κάνει λόγο για βρόμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματός του και αναφέρει πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.
«Θέλω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται κατόπιν πολιτικής σκευωρίας 25 ετών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το έχω καταγγείλει και στη Βουλή. Δεν θα έπρεπε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση» σημείωσε. 
Τι είπε για τη δολοφονία Φύσσα
«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα αργά την άλλη μέρα το πρωί. Στις κλήσεις που έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία από τον Λαγό προς εμένα δεν μου είπε τίποτα. Είχα ζητήσει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ήρθα σε επαφή με βουλευτές μου στη Βουλή και μου είπαν τι έγινε.
»Εκείνες τις ημέρες προσπαθούσαμε να προστατέψουμε το κόμμα. Είχαμε και την πληροφορία, εκτός από τον Μπαλτάκο, και από άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας προφυλακίσουν. Η δολοφονία δεν έχει σχέση με το κόμμα. Αυτός που κάλεσε τον Ρουπακιά πριν τη δολοφονία αφέθηκε ελεύθερος και εγώ προφυλακίστηκα» επεσήμανε.
Η απολογία του
«Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος κάθεται στο εδώλιο ένας αρχηγός για πράξη ενός οπαδού κόμματος. Δεν κατηγορήθηκε κανένα άλλο κόμμα για πράξεις οι οποίες είναι βέβαια καταδικαστέες. Ποια εγκληματική οργάνωση; Ήμασταν γνωστοί στο πανελλήνιο 25 χρόνια... Με παρουσία στις τηλεοράσεις, έχοντας γραφεία» ανέφερε.
Και συνέχισε:
«Ήμασταν γνωστοί πολλά χρόνια με τηλέφωνα, γραφεία κ.λπ. Με τι σκεπτικό αυτοί που εξέλεξε ο λαός να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος. Πώς να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν αγρότη, έναν που έκανε άλλη δουλειά στο χωριό του κ.λπ.; Από το 1992 δηλώναμε εθνικιστές, όχι ρατσιστές.

»Με συνέλαβαν ξημερώματα πάνοπλοι αστυνομικοί. Ήταν εκεί και κάμερες. Πώς το ήξεραν; Αντιμετωπίσαμε κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας. Είναι πολιτική στόχευση. Μας έβγαλαν από την κεντρική είσοδο της Ασφάλειας Αττικής μπροστά στις κάμερες. Έκαναν επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Ήθελαν να μας παρουσιάσουν ως εγκληματίες. Επιχείρηση σοκ και δέος. Τηλεοπτικό show. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον λαό να μη μας ψηφίσει. Έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ.

»Στις τελευταίες εκλογές δεν είχαμε το βήμα να πούμε τις απόψεις μας. Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα στο Κερατσίνι. Για ανάλογο περιστατικό στην Πάτρα είχε προφυλακιστεί μέλος της ΟΝΝΕΔ χωρίς να έχει πρόβλημα το κόμμα. Αυτά που λένε για τη δράση της Χ.Α. ήταν απόλυτα νόμιμα.

»Η Χ.Α. ξεκίνησε ως ομάδα από άτομα της 4ης Αυγούστου, με την έκδοση ενός περιοδικού. Δεν ήταν σκοπός μας να κατέβουμε στην πολιτική, αργότερα προέκυψε. Επίσης, είχα εμπλακεί με πολιτικά σχήματα που δεν είχαν σχέση με τη Χ.Α. Το 1985 μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ με διαδέχθηκε ο Βορίδης. Επί των ημερών του έγινε μια δολοφονία αριστερού από μέλος της, χωρίς ο Βορίδης να κατηγορηθεί.

»Μετά τις εκλογές του 1994 και του 1996 η Χ.Α. δεν έχει επιτύχει τους στόχους της. Το 1999 στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίξαμε την Πρώτη Γραμμή του Πλεύρη. Το 2000 άλλο κόμμα και το 2004 υποστηρίξαμε άλλο κόμμα. Το 2007 αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομοι στις εκλογές. Επί Χριστοδούλου μάς δόθηκε χώρος για συνέδριο δωρεάν.


»Γνώριζα τον κύριο Μπαλτάκο από το 1993 από εθνικές οργανώσεις για το Κυπριακό. Είχα το θάρρος να του συνομιλώ. Όσα ειπώθηκαν στο video Μπαλτάκου είναι αληθή. Η Δικαιοσύνη δεν τον κάλεσε να καταθέσει. Δεν έγινε καμία έρευνα. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση πολλά χρόνια. Είναι δυνατόν επίσημο κόμμα να προβαίνει σε παράνομες πράξεις; Υπήρχε μεθόδευση και πολιτική στόχευση.

»Το 2013 η στόχευση ξέφυγε από κάθε όριο. Ο Μπαλτάκος μού είχε πει ποιοι υπουργοί ήθελαν τη δίωξή μας και ποιοι όχι. Ο Βορίδης μία ημέρα πριν τη δολοφονία Φύσσα με δηλώσεις του ''έβλεπε'' εγκληματική οργάνωση.

»Ο Σαμαράς είδε τις δημοσκοπήσεις και έστησε κατηγορητήρια. Μετά τις εκλογές δεν λένε λέξη για καθυστερήσεις στη δίκη της Χ.Α. Το τεκμήριο της αθωότητας καταργήθηκε άμεσα για εμάς. Όλα ξεκίνησαν με το που μπήκαμε τότε στη Βουλή. Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Έψαξαν γραφεία, κομπιούτερ και δεν βρήκαν τίποτα».
Για τον ναζιστικό χαιρετισμό και τις δηλώσεις υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας

«Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου, να δικαστώ, είμαι υπερήφανος, είναι ποινικά αδιάφορες. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα, δεν προέτρεψα κανέναν σε πράξεις βίας», συμπλήρωσε, ενώ σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό σημείωσε: «Μπορεί να χαιρέτησα κάποιες φορές με προτεταμένη τη δεξιά παλάμη, δεν το θεωρούσα αυτό όμως ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά ελληνικό».

Και εξήγησε: «Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου. Ο χαιρετισμός μας είναι ο χαιρετισμός της 4ης Αυγούστου. Τάγματα εφόδου δεν υπήρχαν. Ήταν σχήμα λόγου και δεν προέτρεψα κανέναν σε πράξεις βίας».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του διάβασε παλιές δηλώσεις του υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Μιχαλολιάκος απάντησε: «Αναφέρθηκα απαξιωτικά για τους βουλευτές, αυτό κάνει και ο λαός. Όταν λέω ηττημένοι του 1945 εννοώ τους εθνικιστές. Οι Έλληνες εθνικιστές το 1945 ήταν ηττημένοι. Η Ελλάδα ήταν από τους ηττημένους του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Σύμμαχοι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Η 4η Αυγούστου πολέμησε τους Γερμανούς. Είμαστε με την 4η Αυγούστου».

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στο ακροατήριο όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε στο δικαστήριο πως έξω από το σπίτι του έγραψαν το σύνθημα : "έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιάκο" με την πρόεδρο να παρεμβαίνει: "αφήστε μας να προχωρήσουμε".

Κατάμεστη αίθουσα και συγκεντρώσεις
Η απολογία ξεκίνησε σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα. Ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. βρίσκεται για πρώτη φορά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να μιλήσει για τον ρόλο του στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.   
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει πάρει θέση στη μέση της αίθουσας, δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των υποστηρικτών του Νίκου Μιχαλολιάκου και των φίλων και συγγενών του Παύλου Φύσσα. Στο ακροατήριο βρίσκονται και οι γονείς του άτυχου μουσικού . 
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα
Με την άφιξη του Νίκου Μιχαλολιάκου οι υποστηρικτές του σηκώθηκαν όρθιοι, ενώ την ίδια ώρα οι συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα σήκωσαν μικρά πλακάτ με τον αριθμό 6, όσα δηλαδή χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του άτυχου μουσικού. 
Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος «υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνε αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».
Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας διακόπηκε για περίπου μία ώρα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: