11 Νοεμβρίου 2019

Σι Τζινπίνγκ: Θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Κίνας

Το μήνυμα πως με τις συναντήσεις του στην Ελλάδα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Κίνας, έστειλε από την Αθήνα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, με γραπτή του δήλωση, αμέσως μετά την άφιξή του στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις επαφές του που θα έχει στην Αθήνα με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, είπε πως «θα έχουμε σε βάθος συνομιλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Κίνας-Ελλάδας κάτω από τις νέες συνθήκες, θα χαράξουμε ένα σχέδιο διμερούς συνεργασίας και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική μας σχέση». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθησή του «οι συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές» θα καταστήσουν την επίσκεψή του πλήρως επιτυχημένη. Περαιτέρω σημείωσε πως οι ισχυρότεροι δεσμοί Ελλάδας και Κίνας και η ευρύτερη συνεργασία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

«Μία Ζώνη, ένας Δρόμος»

«Έχω φέρει μαζί μου τη βαθιά φιλία του λαού μου προς τον λαό της Ελλάδας. Αυτή είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού μου στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στη Ρόδο πριν από πέντε χρόνια, μου προκαλεί θετικά συναισθήματα το να έλθω ξανά στη χώρα αυτή, όπου το αρχαίο και το σύγχρονο συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους. Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να επεκτείνω, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας, να στείλω θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας» ανέφερε εισαγωγικά ο Σι Τζινπίνγκ.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κίνας ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά της ελληνικής και της κινέζικης κουλτούρας και έκανε λόγο για μια μακρά ιστορία φιλικών και αμοιβαία επωφελών ανταλλαγών.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει πως έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ενδεικτικά τις «στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, την εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης και τη γόνιμη συνεργασία» στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», αλλά κυρίως με το πρότζεκτ στον Πειραιά. «Η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός μας σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όχι μόνο έχουν εξυπηρετήσει τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά συνέβαλαν και στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία του κόσμου» προσέθεσε.

Δένδιας: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας»

Τον Πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του το twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγαρψε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα από το 2008»
Το πρόγραμμα και οι συμφωνίες

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Στο επίκεντρο της επίσκεψη του κ. Σι στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο Kινέζος Πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο κ. Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 09:50 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ , συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο Δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης), ενώ κομβικό ρόλο παίζει πάντα η εμβληματική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τις εγκαταστάσεις της οποίας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο το απόγευμα της Δευτέρας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: