19 Νοεμβρίου 2019

Ο Δήμος Κατερίνης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων


Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας με σύνθημα: «Άλλαξε τις συνήθειες σου, μείωσε τα απόβλητά σου»!
Με αφορμή τις δράσεις που από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 ξεκίνησε να πραγματοποιεί ο Δ.Κατερίνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (16-24/11/2019), o αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο, με την παρουσία εκπροσώπων τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Όπως είναι γνωστό, με κοινό σύνθημα «Άλλαξε τις συνήθειες σου, μείωσε τα απόβλητά σου», στις δράσεις λαμβάνουν μέρος οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Στη συνέντευξη τύπου, μαζί με τον αντιδήμαρχο, συμμετείχαν ο επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου και περιβαλλοντολόγος, Δαμιανός Καλπακίδης, η διευθύντρια της διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δ.Κατερίνης, Σοφία Ασλανίδου καθώς επίσης και η υπάλληλος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και προϊσταμένη του τμήματος οχημάτων, Ζωή Σερετίδου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε α) στο περιεχόμενο των δράσεων που θα υλοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης μέχρι και την Παρασκευή  22/11 με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης και με έμφαση στα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, β) σε σκέψεις και προσεχείς δράσεις του Δήμου με σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων, την περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, για τους ορθούς τρόπους ανακύκλωσης, τη δυνατότητα μείωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, καθώς και για το πρόγραμμα biowaste, στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης είναι συντονιστής του έργου, στο πλαίσιο του INTERREG Balkan-Mediterranean.
Αναφορά όμως έγινε και σε ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν και υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα είναι η χωροθέτηση για εγκατάσταση διαφόρων κάδων ανακύκλωσης, η τοποθέτηση κάδων για κομποστοποίηση (για το θέμα αυτό μίλησε ο κ. Καλπακίδης), η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ορθή χρήση των κάδων ανακύκλωσης καθώς επίσης και η επιβολή προστίμων σε βάρος εκείνων που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το αστικό και φυσικό περιβάλλον.
Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, μέσα από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι πολίτες όλων των ηλικιών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης που ασχολούνται με την ανακύκλωση και το περιβάλλον, καθώς και τη συνεχή δραστηριοποίησή του προς αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας δε τη συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον συνδημότη μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του, να κάνουμε όσο γίνεται πιο καθαρή την πόλη μας».
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στο Δήμο Κατερίνης διαμορφώνεται ως εξής:
Τρίτη 19 Νοεμβρίου
12:00 Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου σχετικά με την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων  και τις δράσεις, από τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κυριακίδη.
10:00-13:00 Έγινε επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης σε σχολεία της Κατερίνης για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Κατερίνης.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
09:00-10:00 Παρουσία σε ραδιόφωνο του Αντιδημάρχου σχετικά με την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων.
11:00 Ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο με φορείς που ασχολούνται με την διαχείριση αποβλήτων.
10:00-13:00 Επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης σε σχολεία της Κατερίνης για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Κατερίνης.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
12:00 Ενημέρωση σε επαγγελματικούς φορείς (εμπορικό επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος,  τουριστικοί φορείς) και παραγωγούς αποβλήτων για την ορθή διαδικασία της ανακύκλωσης και συλλογής αποβλήτων από επιχειρήσεις στο Δημαρχείο.
10:00-13:00 Επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης στα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ του Δήμου Κατερίνης για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
Δράσεις Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διανομή σχετικού υλικού σε δομές του Δήμου Κατερίνης (Δημ.Ωδείο, Βιβλιοθήκη, Κεντρικό Κτίριο Δημαρχείου, Αθλητικοί χώροι) και σε πολιτιστικούς συλλόγους.
19-22 Νοεμβρίου υπάρχει στην (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας  της Κατερίνης, ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, στο οποίο  οι Δημότες μπορούν να προμηθεύονται έντυπα ενημέρωσης και να ενημερώνονται για τις δράσεις του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EWWR (www.ewwr.eu).

Δεν υπάρχουν σχόλια: