5 Δεκεμβρίου 2019

Έπεσε 13 βαθμούς η θερμοκρασία - Ερχονται βροχές και ισχυροί άνεμοι

Στους 13 βαθμούς Κελσίου έφτασε η πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας την Τετάρτη σε σχέση με την Τρίτη, σύμφωνα με το Meteo.
Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη, η μεγαλύτερη πτώση στη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Θράκη και στη Λήμνο. Αντίθετα, σε αρκετές περιοχές της δυτικής χώρας, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη καταγράφηκε μικρή άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας.

Μάλιστα σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκε το φαινόμενο του «black ice». Σύμφωναμμε τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή γύρω και λίγο κάτω από το μηδέν, και σαν κερί παγώνει ακαριαία κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους και άλλες επιφάνειες.

Την Πέμπτη προβλέπονται τοπικές βροχές στα ανατολικά και στο Αιγαίο ενώ θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη και οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός την Πέμπτη

Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στη Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -1 έως 9, στη Θεσσαλία από 2 έως 11, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 12, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 14 (στα Δωδεκάνησα έως 16 με 17) και στην Κρήτη από 12 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα φτάνουν πρόσκαιρα κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά στον Πατραϊκό Κόλπο έως 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κατά περιόδους στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και το μεσημέρι και απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Προβλήματα στην Βόρεια Ελλάδα

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που οδηγούν στα δύο χιονοδρομικά κέντρα.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες χρειάζεται να τοποθετηθούν από τους οδηγούς στα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και από το 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Νάουσας– Τριών Πέντε Πηγαδιών έως το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 20ο έως το 43ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Βέροιας – Δασκίου όπως επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 160ο ώς το 98ο χιλιόμετρο. Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στα τμήματα του οδικού δικτύου της ορεινής Χαλκιδικής όπου το πρωί είχε χιονίσει.
Χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Χιόνια έπεσαν και στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, στην περιοχή του Λαγκαδά, του Χιορτάτη, της Εξοχής και του Φιλύρου.

Χιονόπτωση και στην ορεινή Χαλκιδική. Η Αρναία «ντύθηκε» στα λευκά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Voria, meteo

Δεν υπάρχουν σχόλια: