26 Δεκεμβρίου 2019

Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου:

Σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει
 τη Σύναξη* της Υπεραγίας Θεοτόκου και τιμά την μνήμη του Αγίου Κωνσταντίου του Ρώσου εν Κωνσταντινούπολη. Γιορτάζουν οι Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία (υπάρχουν κι άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα), Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Γεγονότα

1481 – Η Ολλανδία νικά τις δυνάμεις της Ουτρέχτης στη μάχη του Βέστμπρουκ.
1489 – Οι δυνάμεις των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β’ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α’ της Καστίλλης, αποκτούν τον έλεγχο της Αλμερίας από τον εμίρη της Γρανάδας.
1776 – Αμερικανική Επανάσταση: ο Ηπειρωτικός στρατός επιτίθεται και νικά μία φρουρά Εσσιανών μισθοφόρων στη μάχη του Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).
1783 – Πραγματοποιείται η πρώτη κατάβαση με αλεξίπτωτο στον κόσμο από τον Λουί-Σεμπαστιάν Λενορμάν, στο Μονπελιέ της Γαλλίας.
1805 – Η Αυστρία και η Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Πρέσμπουργκ.
1806 – Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Α’ νικούν τους Ρώσους στη μάχη του Πούλτουσκ.
1825 – Εξέγερση των Δεκεμβριστών: Οι υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού στη Ρωσία ξεσηκώνονται εναντίον του τσάρου Νικόλαου Α’ στην Αγία Πετρούπολη.
1860 – Διεξάγεται στο Σέφιλντ της Αγγλίας ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Χόλαμ Φ.Κ. και της Σέφιλντ Φ.Κ.
1862 – Λαμβάνει χώρα στη Μινεσότα ο μεγαλύτερος μαζικός απαγχονισμός στην ιστορία των Η.Π.Α., κατά τον οποίο απαγχονίζονται 38 ιθαγενείς Αμερικανοί.
1898 – Η Μαρία και ο Πιερ Κιουρί ανακοινώνουν την απομόνωση του ραδίου.
1919 – Ο Μπέιμπ Ρουθ των Μπόστον Ρεντ Σοξ πωλείται στους Νιου Γιορκ Γιάνκις.
1925 – Η Τουρκία υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
1941 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία στο Βόρειο Ακρωτήριο. Το γερμανικό πολεμικό πλοίο Σάρνχορστ βυθίζεται ανοικτά του Βόρειου Ακρωτηρίου στη Νορβηγία μετά από ναυμαχία εναντίον σημαντικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τρίτη Στρατιά του Τζωρτζ Σμιθ Πάττον σπάει την περικύκλωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μπαστόν.
1944 – Δεκεμβριανά, γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο εσωτερικών προκειμένου να βρεθεί λύση μεταξύ ΕΑΜ και κυβερνητικών Δυνάμεων. Παρευρίσκονται ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, Άντονι Ήντεν καθώς και ο αμερικάνος πρέσβης Μακβί και ο συνταγματάρχης Ποπόφ. Από την ελληνική πλευρά παρευρίσκονται οι Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Νικόλαος Πλαστήρας, Σεραφείμ Μάξιμος και Γεώργιος Καφαντάρης. Το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εκπροσωπούν οι Γιώργης Σιάντος, Δημήτρης Παρτσαλίδης και Εμμανουήλ Μάντακας.
1960 – Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος επισκέπτεται την Αθήνα.
1963 – Τα τραγούδια των Beatles «I Want to Hold Your Hand» και «I Saw Her Standing There» κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σηματοδοτώντας των έναρξη της Μπιτλομάνιας σε διεθνές επίπεδο.
1964 – Έπειτα από έκθεση της Ασφάλειας Περιστερίου, η Εισαγγελία Αθηνών σχηματίζει δικογραφία σε βάρος του δημάρχου Περιστερίου Δημήτριου Φωλόπουλου με την κατηγορία ότι προχώρησε σε παράνομο έρανο υπέρ της Ε.Δ.Α.
1968 – Επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματο πυροβόλο όπλο εναντίον αεροσκάφους των ισραηλινών αερογραμμών El Al εξαπολύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού δύο νεαροί κομάντος της οργάνωσης Φατάχ, που προέρχονται από τη Βηρυτό. Σκοτώνεται ένας επιβάτης, τραυματίζεται μία αεροσυνοδός και οι δύο Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται.
1972 – Πόλεμος του Βιετνάμ: 120 αμερικανικά βομβαρδιστικά Boeing B-52 Stratofortress επιτίθενται στο Ανόι, συμπεριλαμβανομένων 78 που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στο Γκουάμ.
1991 – Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης συνέρχεται και διαλύει επίσημα τη Σοβιετική Ένωση.
2004 – Σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό μεγέθους 9,3 Ρίχτερ συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα. Ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα παρατηρούμενα τσουνάμι, που επηρεάζει τις παράκτιες περιοχές της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, των Μαλδίβων, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές και της Ινδονησίας. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 230.000-280.000.

Γεννήσεις

1194 – Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1791 – Τσαρλς Μπάμπατζ, Άγγλος μαθηματικός και μηχανικός
1853 – Βίλελμ Ντέρπφελντ, Γερμανός αρχιτέκτονας
1878 – Μήτσος Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός
1891 – Χένρυ Μίλλερ, Αμερικανός συγγραφέας
1893 – Μάο Τσετούνγκ, Κινέζος στρατιωτικός και πολιτικός
1904 – Αλέχο Καρπεντιέ, Κουβανός συγγραφέας
1912 – Κωνσταντίνος Κονοφάγος, Έλληνας πολιτικός
1913 – Βλαντιμίρ Τρέτσικοφ, Ρώσος ζωγράφος
1918 – Ντσου Μοχέλε, πρωθυπουργός του Λεσότο
1918 – Γεώργιος Ράλλης, Έλληνας πολιτικός
1924 – Γκίρμα Ουόλντε-Γκιόργκις, Αιθίοπας πολιτικός
1935 – Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά, πρόεδρος του Τόγκο
1941 – Ντάνιελ Σμιντ, Ελβετός σκηνοθέτης
1949 – Ζοζέ Ράμος Όρτα, πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ
1953 – Λεονέλ Φερνάντες, Δομινικανός πολιτικός
1953 – Τόομας Χέντρικ Ίλβες, Εσθονός πολιτικός
1963 – Λαρς Ούλριχ, Δανός ντράμερ (Metallica)
1971 – Τζάρεντ Λέτο, Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός (30 Seconds to Mars)
1977 – Σοφία Μπεκατώρου, Ελληνίδα ιστιοπλόος
1986 – Ουγκό Γιορίς, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1986 – Μαρίνα Σάττι, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1986 – Κιτ Χάρινγκτον, Άγγλος ηθοποιός
1989 – Γιόχαν Μπλέικ, Τζαμαϊκανός δρομέας
1990 – Άντι Μπίρσακ, Αμερικανός τραγουδιστής

Θάνατοι


268 – Πάπας Διονύσιος
418 – Πάπας Ζώσιμος
1441 – Νικολό Γ΄ των Έστε, μαρκήσιος της Φερράρα
1458 – Αρθούρος Γ’, δούκας της Βρετάνης
1476 – Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου
1530 – Μπαμπούρ, Μογγόλος αυτοκράτορας
1646 – Ερρίκος Β’ των Βουρβόνων, δούκας του Κοντέ
1797 – Πέτρος Μελισσηνός, Έλληνας στρατιωτικός
1883 – Τζάκομο ντι Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος
1886 – Τέοντορ φον Οππόλτσερ, Αυστριακός αστρονόμος
1890 – Ερρίκος Σλήμαν, Γερμανός αρχαιολόγος
1923 – Ντίτριχ Έκαρτ, Γερμανός δημοσιογράφος και πολιτικός
1931 – Μέλβιλ Ντιούι, Αμερικανός βιβλιοθηκονόμος
1934 – Αρσένιος, μητροπολίτης Λάρισας
1935 – Φώτιος Β’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1963 – Γκόρτζεους Τζορτζ, Αμερικανός παλαιστής
1970 – Λίλιαν Μπόουρντ, Βρετανή αθλήτρια
1972 – Χάρυ Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1977 – Χάουαρντ Χοκς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1994 – Λία Αργυριάδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος
1996 – Κώστας Παληός, Έλληνας ηθοποιός
1997 – Κορνήλιος Καστοριάδης, Έλληνας φιλόσοφος και οικονομολόγος
2000 – Τζέισον Ρόμπαρντς, Αμερικανός ηθοποιός
2005 – Βίνσεντ Σκιαβέλι, Αμερικανός ηθοποιός
2006 – Τζέραλντ Φορντ, 38ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
2016 – Κυριάκος Αμοιρίδης, Έλληνας διπλωμάτης
.......................................................................................................................................................


Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου


Σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι σύνηθες, με τη γέννηση ενός παιδιού, κατά τις πρώτες μέρες η μητέρα να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς και φίλους. Όλοι οι δικοί της σπεύδουν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στη μητέρα και να ατενίσουν το νεογέννητο, καλωσορίζοντάς το στη ζωή. Αυτό το νόημα έχει εν πολλοίς και η εορτή της Σύναξης της Θεοτόκου.

Ως τέλειος άνθρωπος ο Χριστός μετέχει σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις της ζωής. Αν και εμπερίστατος ο τόπος και ο τρόπος της γεννήσεως, η Μαριάμ είναι η φυσική κατά την ανθρωπότητα μητέρα του Ιησού. Χαίρεται και δέχεται ευχές και επισκέψεις από πιστούς και υμνητές της θείας Γέννησης.

Έτσι και η Εκκλησία μας τηρεί το διατεταγμένο και σύνηθες. «Συνάγεται» για να ευχηθεί στη Μητέρα του Θεού, να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, να τη συγχαρεί για τη Γέννα του Θεανθρώπου και να ατενίσει το νεογέννητο Λυτρωτή της.

Κάθε εορτή της Εκκλησίας μας λειτουργεί ως μία πνευματική ευκαιρία. Η μεγαλύτερη ωφέλεια είναι η επανασύσταση των σχέσεων με τα πρόσωπα που συμβάλλουν στη σωτηρία μας, πρωτίστως με τον Ηγαπημένο μας Ιησού. Κατά την εορτή των Χριστουγέννων βιώνουμε την κάθοδο του Θεού στην ιστορία.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος χάρη της δικής μας θέωσης. Τον Χριστό μας τον φέρνει η Μαριάμ στη Βηθλεέμ. Συναγμένη γύρω της όλη η ανθρωπότητα τη συγχαίρει και την ευχαριστεί.

Ο Άγιος Κωνστάντιος ο Ρώσος

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει και την μνήμη του Αγίου Κωνσταντίου του Ρώσου εν Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Κωνστάντιος γεννήθηκε στο Νοβγκορόντ της Ρωσίας και εκάρη μοναχός στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Διετέλεσε εφημέριος στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου και στην συνέχεια υπηρέτησε ως εφημέριος στον ναό της ρωσικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.
Είχε ιδιαίτερα μεγάλη μόρφωση και γνώριζε τη ρωσική, τουρκική και ελληνική γλώσσα. Όλοι του έτρεφαν μεγάλο σεβασμό και ειλικρινή εκτίμηση και τον προόριζαν για επίσκοπο.
Σήμερα 26 Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη Σύναξη της Θεοτόκου και τιμά την μνήμη του Αγίου Κωνσταντίου του Ρώσου

Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο ήλθε στο Άγιον Όρος και μόνασε στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Ύστερα από προσκύνημά του στα Ιεροσόλυμα επέστρεψε στη Μεγίστη Λαύρα και συνδέθηκε μετά του επισκόπου πρώην Άρτης Νεοφύτου και του βιογράφου του παπα-Ιωνά Καυσοκαλυβίτη.

Όταν επιτεύχθηκε η ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Άγιος πήγε πάλι στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε σαν εφημέριος στην ίδια πρεσβεία. Εκεί όμως, άγνωστο για ποιους λόγους, ήλθε σε προστριβή με τον Ρώσο Πρέσβη και είτε από φόβο είτε από θυμό, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και αρνήθηκε τον Χριστό. Για την ενέργειά του αυτή, έτυχε μεγάλων τιμών και περιποιήσεων από τους Τούρκους.

Μετά από λίγες ήμερες, συναισθάνθηκε το μεγάλο του ολίσθημα, μετανοημένος έκλαψε πικρά και πόθησε το μαρτύριο. Έτσι πέταξε τα τούρκικα ρούχα, φόρεσε ένα φθαρμένο ράσο, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό και αποκήρυξε τη θρησκεία του Μωάμεθ. Χωρίς καμιά διαδικασία, οι Τούρκοι πήραν τον μάρτυρα και τον αποκεφάλισαν μπροστά στ' ανάκτορα του Σουλτάνου το 1742 μ.Χ. (ή 1743 μ.Χ.)

Το υπόμνημα για τον ιερομάρτυρα Κωνστάντιο το συνέταξε ο καλός του φίλος παπα-Ιωνάς ο Καυσοκαλυβίτης και περιλαμβάνεται στο Νέο Μαρτυρολόγιο.

ΠΗΓΗ: saint.gr, «Παρά την Λίμνην» μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: