28 Δεκεμβρίου 2019

«Εξαγοραζόμενοι τον καιρό»

ΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ –
ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ

Το κεφάλαιο «χρόνος» είναι το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει ο άνθρωπος, άσχετα αν οι περισσότεροι δεν εκτιμούμε δεόντως την αξία του. Ο χρόνος αποτελεί αγαθό αγνώστου ημερομηνίας λήξεως, καθόσον ανά πάσα στιγμή είναι δυνατό να κοπεί το νήμα της επίγειας ζωής του καθενός. 

Ο γνωστός ποιητής Νίκος Γκάτσος  στο ποίημα του «ο χρόνος γρήγορα πετάει», αναφέρει χαρακτηριστικά «Χρόνε νυχτοπούλι παγερό/κόβεις με μαχαίρι τον καιρό/γρήγορα πετάς, πίσω δεν κοιτάς». Και ενώ είναι βέβαιο ότι ο χρόνος δεν μπορεί με οποιοδήποτε τίμημα να αγοραστεί και να επιμηκυνθεί ,δύναται όμως να εξαγοραστεί κατά  τον Απ.Παύλο ,ο οποίος αναφέρει «Βλέπετε πως περιπατείτε μη ως άσοφοι, αλλ΄ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν ότι αι ημεραί πονηραί εισί.»[Εφ.5,16] Μιλάει ο Απόστολος για σωστή χρήση και αξιοποίηση του χρόνου με σοφία και σύνεση, καθώς ζούμε σε καιρούς χαλεπούς και πονηρούς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα διαθέτουν τον χρόνο τους για μόρφωση, επαγγελματική και οικογενειακή αποκατάσταση, πλουτισμό και καλοπέραση. Ο λεγόμενος ελεύθερος χρόνος που απομένει κατασπαταλάται στις πολύωρες ενασχολήσεις με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα καφέ και στις κάθε είδους διασκεδάσεις. Δεν απομένει επομένως χρόνος για πνευματική κατάρτιση του σύγχρονου ανθρώπου, με μελέτη σχετικών βιβλίων, παρακολούθηση  επιμορφωτικών ομιλιών και συζητήσεων, αφού και η Τηλεόραση, στην οποία αφιερώνουν  τις περισσότερες ελεύθερος ώρες  οι Νεοέλληνες, ελάχιστες εκπομπές εποικοδομητικού χαρακτήρα προσφέρει.  Η επωφελής εξαγορά του χρόνου κατά την έννοια του Ευαγγελίου θα γίνει με την ειλικρινή αυτοκριτική και ενδοσκόπηση του ανθρώπου ως προς την πνευματική του κατάσταση και την γενναία απόφαση του να αξιοποιήσει τον εναπομένοντα χρόνο του με ειρηνικές πράξεις αγάπης, φιλανθρωπίας κα μετάνοιας  σύμφωνα με το λειτουργικό αίτημα «τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι».
Η έναρξη της καινούργιας χρονιάς, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για μια ριζική αλλαγή στην ζωή   προς εσωτερική  αναγέννηση και ψυχική του ισορροπία.  Υπάρχουν πολλά ουσιώδη, ποιοτικά και αξιόλογα πράγματα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε επωφελώς τον κενό και απερίσκεπτα δαπανώμενο χρόνο μας, ο οποίος κυλάει σαν χείμαρρος χωρίς επιστροφή. «Δώδεκα και μισή. Πως πέρασεν η ώρα./Δώδεκα και μισή πως πέρασαν τα χρόνια», αναρωτιέται ο Κ. Καβάφης.
Η  Εκκλησία μας στην Δοξολογία που τελείται την πρώτη του έτους συμπεριλαμβάνει μια ευχή, η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει « και δος ημίν Κύριε εν ειρήνη και ομονοία το κύκλον του ενιαυτού διελθείν». Μια ευχή για πολλούς αποδέκτες τις κρίσιμες ημέρες που διέρχεται η χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: