24 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους για το 2019.

Σε επιπλέον 50.000 οικογένειες θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα 2019, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ποσό είναι αυξημένο κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να δοθούν την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ στις περιπτώσεις όπου δικαιούχοι υπέβαλλαν ένσταση, αυτή θα εξεταστεί στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αυξήθηκε το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα

Τη Δευτέρα υπογράφηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αυξήθηκε το ποσό της διανεμόμενης έκτακτης ενίσχυσης από τα 175 στα 215 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση την αύξηση αυτή, με την οποία καλύπτονται πρόσθετες κατηγορίες δικαιούχων, το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί σε περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.

«Η νέα Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τμήμα του οποίου διανέμει ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, σήμερα, προχωράει στην αύξηση της σχετικής δαπάνης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Η σχετική αύξηση καλύπτεται από πλεόνασμα το οποίο προέκυψε μετά την επεξεργασία των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το μήνα Νοέμβριο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτονται περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1.000.000 συμπολίτες μας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 255.674 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος στο οποίο περιλαμβάνονται:

Α. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη.

Β. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών.

Οι ως άνω πιθανοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση».

Τι είπε για την 13η σύνταξη

Στο μεταξύ, ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε την Τρίτη και για το αν θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη και τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε 13η σύνταξη, αλλά ένα ποσό που δόθηκε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η σημερινή Κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει στον Προϋπολογισμό το αντίστοιχο ποσό που θα δοθεί και το 2020 στους συνταξιούχους, δημιουργώντας ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για αύξησε σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι.

Η νομοθεσία για τις διαδηλώσεις

Σε ότι αφορά τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι οι διαδηλώσεις που γίνονται ατάκτως και αιφνιδιαστικά κλείνοντας τους δρόμους και προκαλώντας χάος και ταλαιπωρία στους πολίτες. Αυτό θα σταματήσει, με τη θεσμοθέτηση του οργανωτή από την πλευρά των διαδηλωτών που θα συνεργάζεται με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή, αλλά και την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου εγκαίρως θα δηλώνονται χώρος και μέγεθος της κινητοποίησης.

Αναφερόμενος στο θέμα της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται απολύτως κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της Ιταλίας και ότι η υπογραφή από πλευράς της θα ακολουθήσεις τις υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ που θα μπουν στις 2 Ιανουαρίου.

Ο Πέτσας για τα ελληνοτουρκικά

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο κι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, αλλά αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά, είναι ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: