20 Δεκεμβρίου 2019

Οι αρχαιότητες στη Βενιζέλου θα μείνουν, η βαρβαρότητα θα ηττηθεί

Του Αντώνη Νταγλιούδη

Απ' ό,τι κατάλαβα το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου(μέλη ή όχι του ΚΑΣ) είναι το ότι η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» δεν ολοκλήρωσε την μελέτη και ότι αυτήν που παρουσίασε στο ΚΑΣ το 2017 ήταν ανυπόγραφη.

Μερικοί βέβαια ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα αφού «θέλαμε τα αρχαία στη θέση τους αλλά τι να κάνουμε αφού ολιγώρησαν…». Και- απ’ ό,τι κατάλαβα πάλι- γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη οριστική στατική μελέτη και η επακόλουθη , επίσης οριστική, μελέτη εφαρμογής.(Μιλούν και για την απόσπασή τους στην Αγίας Σοφίας, αλλά αυτό δεν αντέχει στοιχειωδώς λογικά ως επιχείρημα )
Κακώς λοιπόν που δεν ολοκληρώθηκε η μελετητική διαδικασία. Έπρεπε να γίνει για λόγους ορθής διαχείρισης του έργου κι ας μην δημιουργούσε η καθυστέρηση αυτή πρόβλημα στην συνολική πορεία του. Έπρεπε να γίνει επίσης, γιατί υπήρχε η σοβαρή πιθανότητα να επέλθουν οι βάρβαροι και να εφεύρουν δικαιολογίες καταστροφής.
Εντάξει λοιπόν κακώς δεν έγινε. Ολιγώρησαν. Ποιά είναι η γνώμη σας επί της ουσίας; Υπάρχει τεχνική λύση;
Υπάρχει και δεν το αμφισβητεί κανείς(Εξάλλου πάντα υπάρχουν τεχνικές λύσεις σ αυτές τις κατασκευές).Κοστίζει περισσότερο και δημιουργεί καθυστέρηση; Ας πούμε ότι κοστίζει και καθυστερεί το έργο(κάτι που πρέπει να ερευνηθεί έγκυρα, γιατί υπάρχουν διάφορες απόψεις).Αφού είναι εφικτό τεχνικά, έστω και με την καθυστέρηση και με την αύξηση κόστους, τι λέτε; Πρέπει να αποσπούνται οι αρχαιότητες τέτοιου τύπου; Τι θα λέγατε αν μιλούσαμε για την Καμάρα, τον Λευκό Πύργο ή το Επταπύργιο;
Αν υπάρχει σοβαρότητα, αν δεν υπάρχουν υποκρισία, κομματική αγγύλωση και ηλίθιος ρεβανσισμός, η απάντηση είναι αυτονόητη: Οι αρχαιότητες μένουν, ένα επίπεδο πάνω από τις ράγες και κοσμούν την πόλη, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, όπως προβλέπει ρητά η νομοθεσία , όπως ζητά η παγκόσμια κοινότητα και όπως είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε προβάλλοντας την ταυτότητα κάθε πόλης , κάθε τόπου.

Είτε όμως προσέλθουν οι διαφωνούντες σε κανονική επί της ουσίας συζήτηση ,είτε επιμείνουν στον στενοκέφαλο παραλογισμό τους, καλό είναι να κατανοήσουν έγκαιρα κάτι απλό: Οι αρχαιότητες στη Βενιζέλου θα μείνουν και θα τις χαρούμε εμείς ,οι επόμενες γενιές και οι επισκέπτες απ όλη τη γή.

20-12-19

Δεν υπάρχουν σχόλια: