29 Δεκεμβρίου 2019

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 
ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 

Η Άννα ήταν 92 ετών όταν πέθανε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια που τη γνώριζα, μου είχε διηγηθεί ξανά και ξανά την ίδια ιστορία σύμφωνα, με την οποία η αδερφή της δεν της είχε δανείσει κάποτε χρήματα, που τα είχε ανάγκη.

Ωστόσο, ο γλαφυρός και λεπτομερής τρόπος με τον οποίον περιέγραφε κάθε φορά την ιστορία, δημιουργούσε την εντύπωση σε κάποιον ότι τα γεγονότα αυτά είχαν λάβει χώρα μόλις πριν από λίγες ημέρες. Το μήνυμα, βέβαια, που λάμβανε κανείς, ύστερα από όλες αυτές τις διηγήσεις, ήταν ότι η Άννα δεν είχε συγχωρήσει ποτέ την αδερφή της γι’ αυτό που είχε συμβεί και ούτε είχε σκοπό να το κάνει.

Η αλήθεια είναι ότι το αίσθημα της πικρίας το έχουμε βιώσει όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Η αιτία της πικρίας εντοπίζεται σε κάποια προσβολή ή αδικία που βιώσαμε στο παρελθόν. Είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί μέσα μας και έρχεται συχνά στη μνήμη μας, ενώ αποτελεί αντικείμενο των διηγήσεών μας σε κάθε πιθανό ακροατή. Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε μορφή προσβολής έλαβε χώρα ηθελημένα και ότι το άτομο που μας προσέβαλε ή μας έθιξε είχε σε κάθε περίπτωση δόλο. 
Κι έτσι ψάχνουμε να βρούμε λόγους, αληθινούς ή φανταστικούς, προκειμένου να αντιπαθήσουμε ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο άτομο. Άραγε τι μπορούμε να κάνουμε ζώντας υπό αυτές τις συνθήκες; Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε την πικρία να ριζώσει μέσα μας; Πώς θα διαχειριστούμε τα αισθήματά μας και πώς θα διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους και κυρίως σ’ εκείνον που μας πίκρανε; Κατ’ αρχήν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η άρνησή μας να συγχωρήσουμε είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αισθανόμαστε πικρία και ότι, ενώ πολλές φορές λέμε ότι δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να συγχωρήσουμε. Έχουμε ακούσει κάποιες φορές τη φράση : «Δεν μπορείς να διανοηθείς τι μου έκανε». Και όντως μπορεί να μην μπορούμε να καταλάβουμε τι συνέβη σ’ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά ο Ιησούς Χριστός γνωρίζει. Ο Ίδιος λοιδορήθηκε, προσβλήθηκε, βασανίστηκε και τελικά πέθανε πάνω στον Σταυρό. 
Κάποιες φορές θεωρούμε εσφαλμένα ότι ο Χριστός θυσιάστηκε μόνο για εμάς, αλλά στην πραγματικότητα πέθανε για όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου εκείνου που μας πρόσβαλε και μας πίκρανε. Ο Θεός γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα μας. Γνωρίζει τις σκέψεις μας και τα αισθήματα πικρίας που τυχόν έχουμε. Εμείς από μόνοι μας δεν έχουμε τη δύναμη να συγχωρήσουμε τους άλλους, αλλά Εκείνος μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να το κάνουμε. 
Ας φέρουμε, λοιπόν, στο μυαλό μας αυτήν τη στιγμή ονομαστικά όλους όσους μας έχουν πικράνει και ας ζητήσουμε από τον Θεό να εξαλείψει τα αισθήματα της πικρίας και της αντιπάθειας, που έχουμε μέσα μας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, καλλιεργώντας πλέον ένα νέο συγχωρητικό πνεύμα. Καθώς σε λίγες ώρες θα μπούμε σ’ ένα νέο χρόνο, ας έχουμε σύνθημα μας τα λόγια του αποστόλου Παύλου: «Κάθε πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία, ας αφαιρεθεί από σας με κάθε κακία· γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου τού Χριστού» (Εφεσίους 4:31,32).
Διασκευή: Μαρία Γούδα- Κοκτσίδου, Οδοντίατρος
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια: