27 Δεκεμβρίου 2019

Χαμός στο Αιγαίο: Δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις - Οι Τούρκοι «φλερτάρουν» με το ατύχημα

Εντείνει την προκλητικότητα η Άγκυρα τις τελευταίες ώρες αφού μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις από πλευράς Ερντογάν και τούρκων αξιωματούχων με φόντο την επικείμενη αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, η γειτονική χώρα για μία ακόμη φορά αποφάσισε να παίξει με τη «φωτιά» προχωρώντας από το πρωί σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο.
Στο υπουργείο Άμυνας έχει σημάνει συναγερμός καθώς η τουρκική προκλητικότητα πάνω στο Αιγαίο έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν σειρά υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι, τους Ανθρωποφάγους, τις Οινούσσες και την Παναγιά «φλερτάροντας» με τον κίνδυνο ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο.

Το χρονικό με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο


Οι προκλήσεις άρχισαν από το πρωί της Παρασκευής, όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν αρχικά πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα στις 10:56.

Στη συνέχεια, ο ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις Οινούσσες στα 33.000 πόδια στις 11:25.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν όταν λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:47, άλλη μία υπερπτήση από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε όταν ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 21.000 πόδια.

Στις 13.31 τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια και ακολούθως στις 13.34 πάνω από τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια .

Aκόμη μία υπέρπτηση καταγράφηκε στις Οινούσσες στις 14.14 στα 31.000 πόδια.
Από τις 15.00 μέχρι τις 15.05 σημειώθηκαν άλλες 4 υπερπτήσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν έχει τέλος αφού μετά τις τέσσερις το απόγευμα σημειώθηκαν άλλες 8 υπερπτησεις τουρκικών μαχητικών σε Λειψούς, Αρκιούς, Αγρελούσα, ξανά στις Οινούσσες και την Παναγία.

Μέσα στην ημέρα οι υπερπτήσεις έφτασαν τις 20 και μέσα στο 2019 συνολικά τις 121.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ στις 16.20 ζεύγος τουρκικών f-16 πέταξε πάνω από τους Λειψούς, ένα λεπτό μετά πάνω από τους Αρκιούς και την Αγρελούσα και στις 16.23 πάνω Λειψούς, Αγρελούσα και Αρκιούς. Όλες ήταν σε ύψος 30000 πόδια. Ακολούθως τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγία στα 21000 πόδια.


Τι κρύβεται πίσω από το μπαράζ προκλήσεων

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας ότι οι κινήσεις του στη διπλωματική «σκακιέρα» της Μεσογείου δεν προχωρούν όπως θα ήθελε, αντιδρά νευρικά σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό έχει συμβάλει και η επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, όπου θα μπουν τα θεμέλια για ένα εμβληματικό έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας.

Την ώρα που οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, του Ισραήλ και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να βάλουν τις υπογραφές τους για το έργο στο οποίο θα συνδράμει και η Ιταλία, η γειτονική χώρα προσπαθεί με ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών να κάνει αισθητή την παρουσία της στη Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν προανήγγειλε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Φαίνεται όμως, πως όσο δεν βρίσκει συμμάχους στα σχέδιά του, τόσο θα προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες ανεβάζουν την ένταση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Το τελευταίο διπλωματικό «χαστούκι» ήρθε από τον… φίλο του Ντόναλντ Τραμπ καθώς όπως έγινε γνωστό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον αιγύπτιο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει επίλυση των διενέξεων χωρίς συγκρούσεις.

Παράλληλα, ο αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ιταλό πρωθυπουργό, Γκιουζέπε Κόντε, για το ίδιο θέμα τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου».

Η διπλωματική απομόνωση φέρνει νεύρα

Η διπλωματική απομόνωση του «Σουλτάνου» μετά και την «πειρατική» τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών έχει κάνει ακόμη πιο επικίνδυνες τις κινήσεις του.

Ο Ερντογάν μετά τις πολεμικές ιαχές και τη βούλησή του να αποστείλει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει να «κυκλώσει» την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας ή ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες ναυτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη βάση για drone και μαχητικά στα Κατεχόμενα, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία νέων ναυτικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορεί ανενόχλητος να υλοποιήσει τα σχέδια του στη Λιβύη και όχι μόνο.

Δύο νέες ναυτικές βάσεις

Η μια ναυτική βάση, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, που στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, θα είναι στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχει αρχίσει ήδη να μελετά περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 35 με 40 χιλιόμετρα από το Τρίκωμο.

Η εν λόγω ναυτική βάση, μαζί με την αεροπορική βάση που δημιουργείται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (όπου ήδη σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και μαχητικά), δημιουργούν ένα ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα κατεχόμενα, από το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει ή και να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή πέριξ της Κύπρου.

Η δεύτερη ναυτική βάση που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία είναι στον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία όπως αποκαλύφθηκε χθες από τη Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Ερντογάν στην Τυνησία έθεσε το αίτημα για ναυτική βάση.

Η Άγκυρα θέλει τον χώρο αυτό ώστε να μπορεί το ναυτικό της να δρα καλύτερα προς την κατεύθυνση της Λιβύης, καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση γι’ αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Αν και επισήμως η κυβέρνηση της Τυνησίας δεν έχει τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που διοχετεύονται από την Άγκυρα για τη νέα ναυτική βάση, φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση της από την προσπάθεια του Ερντογάν να βάλει εμμέσως στο «παιχνίδι» με τη Λιβύη και τη γειτονική χώρα.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση από την Υπηρεσία Τύπου της χώρας με την οποία «άδειαζε» τον Ερντογάν ο οποίος – μεταξύ άλλων – είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μία τουρκική συμμαχία στη Λιβύη.

«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας. Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας στην Τυνησία ανακοίνωσε, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: