11 Ιανουαρίου 2020

Εφορία : Αλαλούμ με τα αδήλωτα αναδρομικά του 2013

Ραβασάκια για την πληρωμή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους για αναδρομικά που είχαν λάβει από το 2013, αλλά δεν τα είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους φορολογούμενους προς τους οποίους οι ΔΟΥ απέστειλαν εκκαθαριστικά σημειώματα με υπέρογκες χρεώσεις φόρων, τόκων και προσαυξήσεων για αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 και «κατηγορούνται» ότι «δεν δήλωσαν» με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους, ψάχνοντας στα αρχεία που τηρούν για τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο παρελθόν, διαπίστωσαν ότι τα ποσά είχαν δηλωθεί κανονικά εκ των υστέρων είτε με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη στα οποία κανονικά έπρεπε να είχαν εισπραχθεί είτε με μία τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014.
Η εφορία και τα… ραβασάκια

Οι δε φόροι που αναλογούσαν σ’ αυτά είχαν εξοφληθεί κανονικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο. Σε άλλες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι αδίκως καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα αφενός διότι έχουν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά με τροποποιητικές δηλώσεις αφετέρου διότι τα ποσά που φέρονται να μην έχουν δηλώσει είναι αφορολόγητα.

Οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι τροποποιητικές εκείνες δηλώσεις που υπέβαλαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ (όπως προβλεπόταν τότε) καθώς και οι πληρωμές που πραγματοποίησαν δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε κατά τη «διασταύρωση» που διενήργησε η Φορολογική Διοίκηση, αλλά ούτε και κατά τον τελικό έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεών τους που έγινε πρόσφατα.

Υπάρχουν επίσης και πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων συνταξιούχων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα. Θεωρούν δε ότι κι αυτοί αδικήθηκαν διότι εάν η εκκαθάριση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, όπως θα ήταν το σωστό, κι όχι με καθυστέρηση 5 και πλέον ετών, όπως τελικά έγινε, θα προλάβαιναν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους χωρίς να συσσωρευτούν σε βάρος τους τόσο μεγάλα ποσά μηνιαίων προσαυξήσεων και τόκων.

Βασική αιτία για την οποία έχει συμβεί ξαφνικά όλο αυτό το αλαλούμ με τις άδικες, όπως αποδεικνύεται, χρεώσεις φόρων και προστίμων σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η ολιγωρία και η προχειρότητα των ιθυνόντων της Φορολογικής Διοίκησης. Τα αρμόδια διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, αποφάσισαν να στείλουν στις ΔΟΥ τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης για τα «αδήλωτα» αναδρομικά, ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν την 31η-12-2019, που ήταν η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραγραφής όλων αυτών των φορολογικών υποθέσεων.

Κι αυτό ενώ η διασταύρωση είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και ήταν σε γνώση τους ότι τα αποτελέσματά της ήταν αμφίβολο εάν θα επαληθεύονταν από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι για να επιβεβαιωθεί η μη δήλωση των αναδρομικών θα έπρεπε να γίνει επιστάμενος και εξονυχιστικός έλεγχος από τις ΔΟΥ, διαδικασία για την οποία απαιτείτο όμως πολύς χρόνος και σε καμία περίπτωση οι ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απέμεναν μέχρι τη λήξη του έτους 2019, που ήταν ταυτόχρονα και λήξη της προθεσμίας παραγραφής των υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: