12 Ιανουαρίου 2020

21 συλλήψεις σε νέα αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στο κτίριο επί της οδού Παναιτωλίου, το οποίο είχε ανακαταληφθεί. Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 21:30, ενώ διενεργήθηκε με την παρουσία εισαγγελέα, όπως και αυτή που έγινε νωρίτερα, στην οδό Ματρόζου, στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου της οδού Ματρόζου, στο Κουκάκι, που ολοκληρώθηκε στις 20:30, συνελήφθησαν άλλοι πέντε, τρεις άνδρες (ο ένας ανήλικος) και δύο γυναίκες.

Άλλοι οκτώ συνελήφθησαν στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην οδό Ματρόζου.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Στις 11:00 οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα στο κτίριο 16 της πρώην σχολής Ευελπίδων, ενώ την ίδια ώρα οι αντιεξουσιαστές καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Ματρόζου & της Παναιτωλίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία στις δύο επιχειρήσεις για την εκκένωση των κτιρίων τραυματίσθηκαν συνολικά 6 αστυνομικοί.

Γεφύρι της Άρτας: «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», Πύργος της Βαβέλ, ένα POWER GAME ανάμεσα σε Ελληνική Αστυνομία και αντιεξουσιαστικό χώρο, εξελίχθηκαν οι καταλήψεις στο Κουκάκι. Κατάληψη οι αντιεξουσιαστές, εκκενώσεις η αστυνομία, ανακατάληψη οι αντιεξουσιαστές, ξανά εκκένωση η αστυνομία. Η εικόνα της προσπάθειας εκκένωσης της κατάληψης της Ματρόζου θύμιζε παρά την πολύ σοβαρή της διάσταση σκηνές από ταινία με τον… Καίσαρα και το γαλατικό χωριό των Αστερίξ και Οβελίξ.

Οι αστυνομικοί με τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους να επιχειρούν για 50 λεπτά της ώρας με τροχούς να ανοίξουν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, που οι ίδιοι είχαν… σφραγίσει στις 18 Δεκεμβρίου 2019, και από πάνω να δέχονται τσιμεντόλιθους, πέτρες, άλλα αντικείμενα και να χρωματίζονται σαν ουράνιο τόξο! Κάτι αντίστοιχο και στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης ή τουλάχιστον μη κανονικής κατάστασης, που κανείς δεν γνωρίζει τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει, ήταν ο τραυματισμός 8 αστυνομικών και τις συλλήψεις 22 αντιεξουσιαστών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ανήλικοι, γυναίκες και άτομα που έχουν αντιεξουσιαστικό και ποινικό παρελθόν.

Μετά την παράξενη τροπή που είχε πάρει η προηγούμενη εκκένωση της κατάληψης στην Ματρόζου με την σύλληψη των δύο αδερφών και του σκηνοθέτη πατέρα τους, και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για απουσία εισαγγελικών λειτουργών, αυτή τη φορά στις αστυνομικές ανακοινώσεις υπήρχε η επισήμανση: «Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με παρουσία εισαγγελέα».

Η νέα μάχη του πολέμου των καταλήψεων, ξεκίνησε λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν δεκάδες νεαροί βρέθηκαν έξω από τα δύο κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, που είχαν εκκενωθεί πριν από 24 ημέρες. Κάποιοι από αυτούς με σκάλες βρέθηκαν στα παράθυρα του πρώτου ορόφου των κτιρίων, έσπασαν τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους είχαν σφραγιστεί, πέρασαν στο εσωτερικό και ανήρτησαν πανό από τις ταράτσες.

Λίγο αργότερα στη οδό Ματρόζου βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου 30 άτομα, που επιτέθηκαν εναντίον τους. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε 9 προσαγωγές.

Ήταν φανερό ότι η αντιεξουσιαστική επίδειξη δύναμης δεν θα έμενε αναπάντητη. Αφού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και έφθασε εισαγγελικός λειτουργός, στις 18:55 ακούστηκε αστυνομικός με μεγάφωνο να καλεί τους καταληψίες: «Παρακαλούμε τους καταληψίες της οδού Ματρόζου 45 να εγκαταλείψουν ησύχως το κτίριο».

Όταν αυτό δεν εισακούστηκε μία ομάδα αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ, που ήταν παρατεταγμένη ακριβώς απέναντι κινήθηκε προς την είσοδο, κρατώντας τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους. Οι πρώτοι αστυνομικοί, με τροχούς επιχειρούσαν να ανοίξουν την κεντρική είσοδο. Οι καταληψίες τους πετούσαν διάφορα βαριά αντικείμενα και χρώματα. Στις 19:20, κάποιοι αστυνομικοί ακόμη και «χρωματιστοί», κινήθηκαν στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου επί της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη επιχειρώντας να μπουν από εκεί στον ακάλυπτο χώρο. Πέρασαν 50 λεπτά της ώρας, ώστε να καταφέρουν να ανοίξουν μια οπή σε ένα παράθυρο της μπροστινής πλευράς και να μπουν στο εσωτερικό. Συνέλαβαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, τους οποίους έβγαλαν από την πλαϊνή πλευρά με σκάλες στην οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Ήταν η στιγμή που ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου 11. Και εκεί το ίδιο σκηνικό, με τους αστυνομικούς να εισβάλουν ευκολότερα, χρησιμοποιώντας σκάλες. Συλλαμβάνουν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες.

Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για διασταύρωση των στοιχείων, να διαπιστωθεί αν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν και να σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας γνωστός αντιεξουσιαστής-«διαχειριστής» καταλήψεων, μία Ιταλίδα, μία 17χρονη και ένας σεσημασμένος για ναρκωτικά, … ταυτοποιήθηκαν εργαστηριακά στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, αλλά όχι προς το παρόν τα δύο αδέρφια «γείτονες». Από τα πρώτα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της εξερεύνησης του εσωτερικού της Κατάληψης Ματρόζου και κάποιων εκ των ευρημάτων μέσα στο κτίριο, προέκυψε η ταυτοποίηση αποτυπωμάτων τεσσάρων σεσημασμένων ατόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα γενετικού υλικού (DNA), ούτε άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τα ευρήματα της κατάληψης.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα είχαν ταυτοποιηθεί κυρίως σε τοίχους και πόρτες του διώροφου κτιρίου, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια με την εξερεύνηση των υπόλοιπων εργαστηριακών στοιχείων που συλλέχθηκαν από σταθερά και κινητά αντικείμενα. Στην σχετική αστυνομική ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι κάποιοι από τους «ενοίκους» είχαν προβεί σε εμφανή προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους, με ενδεικτική την περίπτωση ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον οποίο βρέθηκε ένα και μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη και κανένα στο πληκτρολόγιο.

ΑΠΕ-thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: