27 Ιανουαρίου 2020

Συντριβή αεροσκάφους με 83 επιβάτες

Ταλιμπάν: Εμείς ρίξαμε το αεροσκάφος

Αεροσκάφος της κρατικής αφγανικής αεροπορικής εταιρείας Ariana συνετρίβη στην περιοχή Ντε Γιακ της επαρχίας Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.


Η εταιρεία διέψευσε ότι το αεροσκάφος ήταν δικό της, δηλώνοντας ότι «όλα τα αεροπλάνα της είναι λειτουργικά και ασφαλή». Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής αφγανικής αεροπορικής εταιρείας Ariana αρνήθηκε την πληροφορία ότι ένα από τα αεροπλάνα της έχει συντριβεί. «Υπήρξε συντριβή αεροσκάφους, αλλά αυτό δεν ανήκει στην Ariana, διότι οι δύο πτήσεις της από την Χεράτ στην Καμπούλ και από την Χεράτ στο Δελχί είναι ασφαλείς» είπε.

Νωρίτερα, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφος της εταιρείας συνετρίβη στην επαρχία Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από τη Χεράτ προς την Καμπούλ, κατέπεσε λόγω τεχνικής βλάβης και έπιασε φωτιά, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου συνετρίβη το αεροπλάνο ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από το Γκάζνι στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες, όπως μεταδίδει το δίκτυο RT. Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει πως ερευνά τη συντριβή και δεν έχει επιβεβαιώσει την απώλεια του αεροπλάνου ενώ το αφγανικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε ήταν αφγανικό.

Αργότερα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκε πως επρόκειτο για ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρική ενέργεια. Η μία από αυτές τις πηγές είπε ότι πιστεύεται πως στο αεροπλάνο επέβαιναν λιγότεροι από 10 άνθρωποι.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την συντριβή.

Ένας εκπρόσωπός τους ισχυρίστηκε πως οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συντριβή, λέγοντας πως το πλήρωμα του αεροσκάφους και όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ο ίδιος υποστήριξε πως είναι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί, σκοτώθηκαν επί τόπου. Ο μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός αναφέρει πως οι εν λόγω αξιωματικοί ανήκαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και «καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γκάζνι». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα πάντα με τον Μουτζαχίντ, στο αεροπλάνο επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» και είναι όλοι τους νεκροί. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών άμυνας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: