31 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε σε ελληνικά ύδατα

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τουρκικό σκάφος, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, χωρίς συνοδεία και θα ξαναβγεί.
Όπως αναφέρει το militaire.gr, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ,  καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το Oruc Reis βρέθηκε σ΄ αυτή τη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές. Δεν έχει “ρίξει” καλώδια, ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.
Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που “εφάπτεται” με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ΄χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την Κάρπαθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: