13 Ιανουαρίου 2020

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας ο εκλογικός νόμος. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον φθάσει το 40% ενώ υπολογίζεται οτι ένα κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση- αρα να διαθέτει πάνω από 151 βουλευτές- με ποσοστό άνω του 37-38%, ανάλογα με το πόσα κόμματα έχουν μείνει εκτός Βουλής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, “με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 1 εισάγεται ο κορμός του νέου εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση ορίου πάνω από το οποίο το κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων δικαιούται πριμοδότηση εδρών. 
Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του εικοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόνται (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Ο αριθμός των 280 εδρών μειώνεται κατά μία έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μέιωσης τις τριάντα (30) έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του εικοσιπέντε τουις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων”.


Θεοδωρικάκος: Αναλογικότερος από τον προηγούμενο ο εκλογικός νόμος - Στις 22/1 η ψήφισή του


Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: