29 Ιανουαρίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού


Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα η τοπική επικαιρότητα, οπότε μην περιμένετε να εστιάσω σε αυτήν. Είναι κάτι παραπάνω από «άρρωστη» και αρχίζει να ξεπερνά ακόμη και τα όρια του ευπρεπισμού.
Διαβάζατε, βλέπετε, ακούτε πολλά. Κρατάτε τα μισά και αξιολογήστε ανάλογα με το ποιος μιλάει ή γράφει. Γιατί ευτυχώς δεν  έχουν όλα τα γραφόμενα την ίδια βαρύτητα.
Η δυσωδία που αναδύεται είναι σχεδόν ισάξια με αυτήν της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα θυμάστε. Αφίσες μαύρες, από μαύρους ανθρώπους, μαύρους κι άραχνους όπως η ψυχή τους.
Ίδιοι οι εμπνευστές και οι δημιουργοί. Ίδια πρόσωπα με την ίδια νοοτροπία, κουλτούρα, παιδεία.
Πριν από λίγες ημέρες πάντως διάβασα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση από τη γειτονική μας Βέροια. Και πήρα λίγο τα επάνω μου.
Αφορούσε την παρέμβαση εισαγγελέα στη Βέροια για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ακουσον -ακουσον, κι εγώ πίστευα ότι αυτή η  κατηγορία είχε απαλειφθεί ….καθώς τα τελευταία χρόνια, όλοι μπορούν να γράφουν αδιακρίτως ο,τι τους έρθει στο κεφάλι και χωρίς ποτέ να λογοδοτούν.
Τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση των κατά φαντασία υποτιθέμενων περιστατικών απόπειρας απαγωγής παιδιών και νεαρών ατόμων.
Όπως έγινε γνωστό, από την εισαγγελία Βέροιας σχηματίστηκε δικογραφία που αφορά διασπορά ψευδών ειδήσεων και σύμφωνα με τη διαδικασία, θα ακολουθήσει προανάκριση.
Αφορμή αποτέλεσε το τελευταίο περιστατικό, αλλά δεν είναι το μόνο.
Κατά καιρούς υπήρξαν αναφορές στα social media από «αυτόπτες μάρτυρες» που είδαν «κάποιους» να προσπαθούν να απαγάγουν ένα παιδί, περιστατικά τα οποία είδαν μόνο αυτοί!!! 
Ενδεικτικό της «δια της σάλτσας» αναπαραγωγής κατά φαντασία περιστατικών είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις το όχημα των «απαγωγέων» (ΒΑΝ ή ΙΧ) ήταν πάντα «λευκού χρώματος», οι "αυτόπτες μάρτυρες" είδαν μέχρι και λεπτομέρειες από το «περιστατικό», αλλά ουδείς είδε αριθμό πινακίδας αυτοκινήτου ή έστω κάτι από την πινακίδα.
Οι αναπαραγωγές αυτές μέσα από την άκριτη διάχυση σε διάφορα προφίλ (αμφίβολης πολλές φορές εγκυρότητας ή αντιστοίχισης με υπαρκτά πρόσωπα) δημιουργούν την αίσθηση έως και πεποίθηση ότι πρόκειται για «υπαρκτό γεγονός».
Είναι οι γνωστές ειδήσεις «ανώνυμες» πάντα που προσπαθούν είτε να τρομοκρατήσουν είτε να εκβιάσουν είτε να δημιουργήσουν αίσθηση για ευαίσθητα θέματα.
Τα ζούμε κι εδώ. Η ανωνυμία είναι συνώνυμη του ψεύδους. Τυπώστε το στον εγκέφαλό σας.
Πολλές φορές διασύρονται άνθρωποι και θίγονται υπολήψεις για χαβαλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: