22 Ιανουαρίου 2020

Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός - Αύξηση νεκρών & κρουσμάτων

Ανησυχία προκαλεί σε όλο τον κόσμο και στους επιστήμονες η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού. Εκτός από την Κίνα από όπου ξεκίνησε ο ιός και ήδη μετρά 17 νεκρούς, πολλές χώρες παίρνουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, έφτασαν σε 444.
Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ταξιδεύουν από και προς την Κίνα προκαλεί τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όπου χθες, ένας άνθρωπος στο Σιάτλ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Επίσης, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον το Πεκίνο εμφανίζει τους πραγματικούς αριθμούς. Οι ειδικοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρόυσματα και στην Ευρώπη.

Φόβος ότι θα φτάσει στην Ευρώπη

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003. Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την δημόσια υγεία.

Θερμικές κάμερες στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

Μέτρα στη Ρώμη

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.

Στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν σήμερα «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε, από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.

Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα «συμμετρικά και προληπτικά», ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Ο ιός της οικογένειας του SARS εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε χώρες της Ασίας και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα.

Χθες Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.

Στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ελεγχοι στη Σερβία

Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.

Χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019.

«Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών» είπε ο Λόνκαρ σε δημοσιογράφους.
Σε επιφυλακή η Αθήνα: Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Wuhan, Κίνα – Οδηγίες για ταξιδιώτες – 22 Ιανουαρίου 2020

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 21 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 296 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων 4 θανάτων. Στην Κίνα αναφέρθηκαν 291 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές Wuhan (270), Guangdong (14), Πεκίνο (5), Σαγκάη (2) και τέσσερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϋλάνδη (2), στην Ιαπωνία (1), στη Νότια Κορέα (1) και στις ΗΠΑ (1). Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 1739 στενές επαφές των κρουσμάτων και 922 στενές επαφές είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ 15 επαγγελματίες υγείας στην Wuhan επιβεβαιώθηκαν με λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές που υπάρχουν κρούσματα συνιστάται :

  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Αν επιστρέφετε από περιοχές που υπάρχουν κρούσματα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
  • Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
  • Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ύποπτο κρούσμα και στη Ρωσία

Επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.

«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αυξημένα μέτρα στο Λονδίνο

Για την αντιμετώπιση της απειλής του κοροναϊού με αυξημένη παρακολούθηση στο Heathrow
Η Βρετανία θα ξεκινήσει την ενισχυμένη παρακολούθηση όλων των επιβατών που φτάνουν σε απευθείας πτήσεις από την κινεζική πόλη Wuhan για την αντιμετώπιση της απειλής του coronavirus.
Οι επιβάτες στις τρεις απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου από το Wuhan, το επίκεντρο της επιδημίας της λοίμωξης, θα ελεγχθούν για τα συμπτώματα και θα τους δοθούν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν αν αρρωστήσουν, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Ο γριπώδης κορωναϊός έχει εξαπλωθεί από τότε σε άλλες κινεζικές πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Έχει σκοτώσει εννέα άτομα στην Κίνα, όπου αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχουν 470 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Η Βρετανία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ενισχυμένη παρακολούθηση σε πτήσεις από άλλες πόλεις της Κίνας, εάν είναι απαραίτητο

"Αυτή είναι μια νέα και ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ... Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο τρέχων κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται χαμηλός", δήλωσε ο Nick Phin, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.

Ο κίνδυνος για τον βρετανικό πληθυσμό αυξήθηκε σε "χαμηλό" από "πολύ χαμηλό" την Τετάρτη, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Το Heathrow είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης με πάνω από 200.000 επιβάτες που περνούν καθημερινά και πολλές συνδέσεις με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 17 πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που φτάνουν την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μια απομονωμένη περιοχή στο τερματικό σταθμό Heathrow 4 για να λάβει αεροσκάφη από το Wuhan. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1830 GMT και άλλη την Παρασκευή.

Η πρόοδος του ιού έχει προκαλέσει φόβους για μια πανδημία παρόμοια με το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 που ξεκίνησε στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα και υπονόμευσε την παγκόσμια ζήτηση για ταξίδια.

Η Heathrow δήλωσε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να στηρίξει την εφαρμογή των μέτρων παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: