21 Ιανουαρίου 2020

Σημαντική η εβδομάδα που ξεκίνησε


Γράφει η η Κατερίνα Τσαλού

Σημαντική, γιατί η Ελλάδα θα εκλέξει αύριο την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ιστορία της.

Με ιδιαίτερους συμβολισμούς και αναφορές, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κίνηση ματ, υποχρεώνοντας εντός ή εκτός εισαγωγικών τα κόμματα να συνταχθούν με την απόφασή του.

Όγδοος Πρόεδρος της Μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας πρόκειται να είναι η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου -και η πρώτη γυναίκα φυσικά-.

Τρεις διατελέσαντες Πρόεδροι (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας) είχαν την ευκαιρία και μιας δεύτερης θητείας, ενώ στο σχεδόν μισό αιώνα αδιατάρακτου κοινοβουλευτικού βίου κάποιες από τις Προεδρικές εκλογές ήταν συναινετικές σε κάποιες άλλες όμως αποτυπώθηκε το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα της εποχής.

Ιδού μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα στην αυγή της δεκαετίας του '80, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ολοκληρώνει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1980. Εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με 183 ψήφους (στις δύο προηγούμενες είχε αποσπάσει 179 και 181 αντιστοίχως), στηριζόμενος από το κόμμα που είχε ιδρύσει.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδικασίες εκλογής ήταν αυτή του 1985.

Με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πλέον, ήταν η ώρα για αλλαγή και στο πρόσωπο του Πρώτου Πολίτη. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ο ιστορικός έχει καταγράψει και με φανερή την πικρία του Κων. Καραμανλή, η κυβέρνηση Παπανδρέου καταλήγει στην υποψηφιότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη, αρεοπαγίτη και γνωστού στο Πανελλήνιο ως ανακριτή της υπόθεσης δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Ωστόσο, η εν λόγω Προεδρική εκλογή επρόκειτο να περάσει στην Ιστορία ως η πιο επεισοδιακή εκλογή. Το χρώμα των ψηφοδελτίων -αφού τότε η εκλογή ήταν ακόμη μυστική-, και η δυνατότητα ή μη, του προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας -είχε, εν τω μεταξύ, παραιτηθεί ο Κων. Καραμανλής- και προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Αλευρά να συμμετάσχει ή όχι στην ψηφοφορία, ήταν δύο ζητήματα που επιβάρυναν την πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση της κάλπης από την αίθουσα, από το βουλευτή Ελευθέριο Καλογιάννη, κατά τη διάρκειας της δεύτερης ψηφοφορίας.

Με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πλέον, στην αυγή της δεκαετίας του '90, ο Κων. Καραμανλής επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επανέλθει στην κυβέρνηση το 1993, το κυβερνών κόμμα από κοινού με την Πολιτική Άνοιξη, εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Το ρεκόρ όμως του Κ. Στεφανόπουλου επρόκειτο να καταρριφθεί από το διάδοχό του στο Προεδρικό Μέγαρο: στον πρώτο εκλογικό γύρο 279 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του Κώστα Καραμανλή, ψηφίζουν τον Κάρολο Παπούλια. Ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν η τελευταία φορά που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθούν βουλευτικές εκλογές, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και, εν τέλει, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: 233 βουλευτές

Και φτάσαμε στο σήμερα.
Αύριο η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: