11 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Όταν όλα έχουν ειπωθεί


Συγγραφέας: Ανν Γκρίφιν
Τίτλος: Όταν όλα έχουν ειπωθεί
Εκδότης: Εκδόσεις Μίνωας
Τιμή: 15.50€
Θα το βρείτε: ΕΔΩ
Καλημέρα φίλοι μου! Είμαι πίσω με το τελευταίο βιβλίο πέντε αστέρων του 2019! Ναι, βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση που δε θέλω να μιλήσω καθόλου για το βιβλίο αλλά να σας συστήσω να το πάρετε και να το αγαπήσετε γιατί το αξίζει! Έχουν περάσει μάλιστα αρκετές μέρες που το έχω διαβάσει ωστόσο βρίσκομαι ακόμα σε σοκ και νιώθω ένα βάρος όταν το σκέφτομαι.

Ο Μόρις είναι 84 χρονών, είναι χήρος και έχει ένα γιο, τον Κέβιν ο οποίο ζει στην Αμερική όπου εργάζεται σαν δημοσιογράφος. Ο Μόρις υποφέρει χωρίς τη Σάντι (τη σύζυγο του) κι αφού κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να μετακομίσει πια σε γεροκομείο, την τελευταία μέρα εκτός, θα μείνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και θα πιει στην ανάμνηση πέντε προσώπων που πέρασαν από τη ζωή του και τη στιγμάτισαν.
Δυστυχώς ρε παιδιά, δε μπορώ να σας αναφέρω τα τμήματα που με έκαναν να αγαπήσω αυτό το βιβλίο, γιατί θα σας αποκάλυπτα το τέλος. Ωστόσο παρακάτω θα βρείτε δύο άλλα, που μου άρεσαν εξίσου πολύ. Ήταν ειλικρινά σπαρακτική αυτή η «εξομολόγηση» του Μόρις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κλάψω ασταμάτητα και να μη μπορώ ούτε να διαβάσω αφού τα δάκρυα γέμιζαν τα μάτια μου. Αν μπορούσα να μπω στην ιστορία σίγουρα θα του έκανα μια αγκαλιά και θα του έλεγα «Άτιμε γερο-Μόρις, τα πήγες περίφημα!».
Τότε ένιωσα σίγουρος ότι εκεί, καθισμένη απέναντι μου στο κόκκινο τραπέζι από φορμάικα με τα άψογα τοποθετημένα αλατοπίπερα, βρισκόταν η γυναίκα που ήμουν έτοιμος να αγαπήσω μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Πιστεύω ότι ένας λόγος που με επηρέασε αυτή η ιστορία είναι γιατί είμαι από τη φύση μου ευαισθητοποιημένη με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Φοβάμαι για τη μοναξιά τους, αν και μέσω συζητήσεων κάποιοι μου λένε πως το επιδιώκουν. Πάντως, η γιαγιά μου βιώνει έντονα την μοναξιά και το καταλαβαίνω γιατί όταν είμαστε παρέα δε σταματάει να μιλάει. Κι αν μερικές φορές λέω δεν αντέχω άλλο, χαίρομαι που βρίσκει καλή την παρέα μου! Ο Μόρις λοιπόν δεν είναι απλά ένας γηραιός, μοναχικός άντρας  στην Αμερική, μπορεί να είναι ο-η οποιοσδήποτε παππούς-γιαγιά δίπλα μας.
Όλα μας τα χρόνια μαζί δεν έπαψα ποτέ να τη θέλω. Ποτέ. Ούτε για μία στιγμή. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Έβλεπα το δέρμα της να επιβιώνει μέσα στα χρόνια, να είναι απαλό, να αναδιπλώνεται. Το άγγιζα συχνά, και ακόμη αγαπούσα απελπισμένα κάθε κομματάκι της, κάθε ρυτίδα που τη διεκδικούσε, κάθε καινούργιο σημάδι που επισφράγιζε τη μονιμότητα του. Είχαμε τις δυσκολίες μας όπως όλοι οι άλλοι, παρ’ όλα αυτά, δεν κοίταξα ποτέ καμία άλλη.
Θα ήθελα πολύ να θίξω το μήνυμα που περνάει ο Μόρις με τις αποφάσεις του, αλλά δε θα το κάνω γιατί θα προέβαινα σε πολλές αποκαλύψεις. Είναι πάντως ένα βιβλίο που αγάπησα γιατί ενώ στην αρχή έλεγα θα είναι ένα χαλαρό και όμορφο ανάγνωσμα, τελικά ήταν μαχαιριά στην καρδιά! Ελπίζω να το διαβάσετε!
Τελική βαθμολογία: 5 αστέρια.
Πολλούς βιβλιοφιλικούς χαιρετισμούς,
Σέβη

Δεν υπάρχουν σχόλια: