10 Ιανουαρίου 2020

Ετήσια χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ προς την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ετήσια χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ προς την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την «τόνωση της ελληνικότητάς της» σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα της ομογένειας στην Αμερική «Εθνικός Κήρυξ». 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ετήσια αυτή χορηγία θα έχει ισχύ και για το 2019, για την οικονομική ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής που «δεν μπορούσε να καλύψει ούτε καν τα τρέχοντα λειτουργικά της έξοδα». Την χορηγία των δυο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο είχε προωθήσει ο παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, που επιβεβαίωσε την εξέλιξη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο Εθνικός Κήρυκας σχολιάζει πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής που η Ελλάδα κάνει μία τόσο μεγάλη δωρεά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο θέμα της χορηγίας των δύο εκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος προς τη Σχολή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος με τη σειρά του το ανακοίνωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια γεύματος στο ξενοδοχείο «Willard Intercontinental Hotel» στην Ουάσιγκτον: «Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναγνωρίσω τη βαρυσήμαντη επένδυση της Ελλάδος στη Θεολογική μας Σχολή, μία ετήσια χορηγία εκ δύο εκατομμυρίων ευρώ αρχίζοντας από πέρυσι. Η προσφορά αυτή της Μητέρας Ελλάδος προς τα παιδιά της στη Διασπορά είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι δείχνει τους πνευματικούς, καθώς επίσης και τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ μας [...] Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ, για την προσφορά σας στην Ομογένεια, για την αγάπη σας στην Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη και Κληρονομιά και για την ηγεσία σας στην Ελληνική Δημοκρατία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής είχαν εξανεμίσει τα αποθεματικά κεφάλαια, γνωστά ως endowment fund, όπως είχε αποκαλύψει μεγάλη ομάδα πρώην εφόρων με επιστολή της στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο, την οποία δημοσιοποίησε ο «Ε.Κ.».   Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να γράφει, μεταξύ άλλων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Η Ανάπτυξη ήρθε: πτώση βιομηχανικής παραγωγής 8,1% τον Νοέμβριο και αυτοί "τρώνε" τα λεφτά των 38 δισ. Ο Μητσοτάκης δίνει 2,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στη Θεολογική σχολή της Βοστώνης για να καλύψει το σκάνδαλο της αρχιεπισκοπής Αμερικής με τα 10 εκατομμύρια που "χάθηκαν" από δωρεές για ανέγερση ναού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: